2010/02 Blog Arşivi

Son dönem içerisinde internet platformunun reklam ortamı olarak artan önemi ile birlikte, bilgisayarın ve internetin yaşamımızda giderek yaygınlaşması, iletişim ve pazarlama ağlarında olağan üstü bir hız ve erişim sağlamıştır. Reklamın yapılmasındaki temel nedenleri nedenlerini incelediğimiz de bunlar; bilgilendirmek, kurumsal kimliğin pazar ve müşteriler üzerindeki etkisini devam ettirmek, markanın ve imajın varlığını pekiştirmek ve pazarı ürüne veya hizmete olan eğilimini arttırmak olabilir. Farklı  bir bakış açısıyla, tanıtım pazarlama içerisinde doğrudan satış veya kar sağlamayı hedefleyen  bir iletişim aracıdır. Elimizdeki verilere göre reklam; hedef kitleyi, işletmemize ait ürünlerin veya hizmetlerin  farkında olmasına, verdiğimiz iletinin anlaşılmasına, satın alma isteği yaratarak pazarın talebini   kendi ürün ve hizmetimize yöneltmeyi amaçlar. Reklamın etkileri üzerinden beklenen gerçek amaç,  işletmenizin pazara ulaştırdığı ürünlerin ve hizmetlerin satılmasını sağlamak ve bu satışların  pazar üzerinde ki sürekliliğini ve talebini arttırmaktır. İşletmeniz için bir reklam kampanyası düzenlemenin ortak amaçları aşağıdaki gibidir : - Pazara ve hedef kitleye bilgi ulaştırmak, ürün veya hizmeti hatırlatmak ve satışa ikna etmek. - İşletmenize ait ürün veya hizmetin satışını sağlamak. - Bayilik ağınızın, toptan ve perakendeci satıcıların verimlerini arttırmak ve yardımcı olmak. - Alışkanlıkları ve tüketim değerlerini verimli kılmak ve değiştirmek. - Kurumsal kimliğinizin piyasa ve pazar üzerinde oluşan imajını doğrulamak veya değiştirmek. - Yanlış ve kalitesiz iletişim yollarından kaynaklanan önyargı, olumsuz izlenimler ve yanlışları düzeltmek. - Pazar payı üzerinde artış sağlayıp, kitle üzerinde egemen olmak. - Satılan ürünün, hizmetin ve işletmenizin saygınlığını korumak. - Tüketiciyi, dağıtım kanallarınızı ve organizasyon yapınızı bilinçlendirmek ve eğitmek, böylece işletminizin prestiji üzerinde olumlu kanı oluşturmak.


Devamı için tıklayınız ...

Reklamın etkinliğinin ölçülmesi ile oluşturulan plan üzerinde daha önce belirlenmiş amaçlara varılıp varılmadığı ya da ne kadar etkinin elde edildiğinin araştırılmasıdır. tanıtımın öncelikli amaçları; satışların ve elde edilen kârın arttırılması olması sebebiyle, işletmeler için, bu çabaların kar ve satış üzerindeki performansını değerlendirmeleri için ölçümleme neredeyse bir şart haline gelmiştir. Reklam etkinliğinin ölçülmesi için iki önemli kıstas bulunmaktadır, bunlardan ilki satış üzerine etkisi, diğeri ise iletişim üzerine etkisidir. Bu ölçüm ile bütçenin ve hareketinin işletmeye sağladığı faydaları saptayıp, devam eden kampanya üzerinde ki temellerin ve analizlerin saptanmasında yol gösterir. Rakiplerinizin piyasa üzerinde yarattığı etkileri de gözönünde bulundurarak, değişikliklere uyum sağlanması için reklam etkinliğinin ölçülmesi gerekmektedir. Bir diğer taraftan kampanyanın doyma noktasını da belirlemek, ileride yapılacak diğer kampanyalar için bir ön ayak olacaktır. Faydalı olması açısından, ölçümleme iyi bir reklâm kampanyasının planlaması,  kontrolü ve performans sağlanması için gereklidir. Ölçüm yapılırken şunlara dikkat edilir : 1. Tanıtım bütçesinden çıkan harcamalarının işletmeye sağladığı faydayı saptayıp, diğer kampanyalar ve aktif olan kampanyanın performansı için değerlendirmeye almak. 2. Tanıtımın doyma noktasının bulunması ve bundan sonra ki kampanya bütçesi üzerindeki etkileri için üst sınırının oluşturulması. 3. Yapılacak çalışmanın hedef kitlesinin ve pazarının değişenlik göstermesi, dinamik bir platfrom üzerinde, hangi dönemde tanıtımn daha etken olduğunu belirlemek. Bu tip araştırmaları, yapıldıkları zamana dilimine göre; kampanya başlangıç öncesi araştırmalar ve kampanya başlangıç sonrası araştırmalar olmak üzere ikiye ayrılır. Daha yaygın olan yöntem tanıtım öncesi ölçmedir, yapılacak kampanya üzerinde oluşacak yanlışların büyümesine ve pahalı boyutlara ulaşmasına engel olması açısından faydalıdır. Kampanyanın, nasıl ve ne zaman yapılacağına karar verirken, hataların önlenmesi açısından bu araştırma çok değerlidir. Kampanyanın sonların gelindiğinde ise, tesiri, tanınırlığı, efektifliği ve diğer paratmetreleri ölçmek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Tanıtım ile satış ve pazarlama tepkisi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi,  bu işin etkisini diğer satışı etkileyen etkenlerden ve çevresel etkilerden ayırma gücü sağlar. Reklam etkinliğinin ölçülmesinde en geçerli bilimsel ve istatiksel metodlardır, bu değerlendirmenin doğru yapılması işletmenizde hedeflediğiniz kar artışın da, pazarlama stratejileriniz de başarıya ulaşmanız için önemli bir rol oynar.


Devamı için tıklayınız ...

Reklam faaliyetleri "Doğrudan Pazarlama" teknikleri içeriside önemli bir yere sahiptir. Buradaki amaç, hedeflediğiniz belirli bireysel/kurumsal tüketiciler ile hemen sonucunu almak üzere doğru bir şekilde iletişim kurmaktır. Reklamın temel amaçlarını kısaca şu şekilde sırayalabiliriz : 1. Yeni bir hizmeti veya ürünü pazara sunmak ve bu pazar bölümüne giriş yapmak. 2. Satın alma ihtiyaçlarına hitap ederek, hizmetinizi veya ürününüzü hedef kitlenize ulaştırmak. 3. İşletmenizin kurumsal kimliğine bağlı olarak, imajınıza ve markanıza bağlılık yaratmak. 4. İşletmenizi ve hizmetinizi/ürünü anlatarak satıcılara ve bayi ağınıza yardımcı olmak. 5. Talep düzeyini koruyarak, hizmetin veya ürünün kullanım zaman ve alışkanlıkları üzerinde olumlu stışa yönelik etkiler yaratmak. 6. İnternet mecrası sayesinde ulaşamadığınız, kitlelere geri dönüşü en hızlı olacak bir biçimde ulaşmak. Bir diğer bakış açısıyla reklam aynı zamanda halkla ilişkilerin önemli bir kısmını kaplar, işletmenin toplumda kendisiyle ilgili çeşitli çıkar grupları ile iyi ilişkiler geliştirme, topluma yararlı faaliyetleri konusunda bilgi vermek suretiyle bu ilişkileri sürdürme çabasıdır. Büyük bir hızla ilerleyen teknoloji karşısında tüketicilerin ihtiyaçları, buna bağlı olarak da talepleri her geçen zaman içerisinde daha çok çeşitlilik ve ihtiyaç yaratmaktadır. İşletmeler, bir yandan bu taleplere cevap vermeye çalışırken diğer taraftan da pazar payından daha büyük dilim koparabilmek için rakipleriyle mücadele etmek zorundadırlar. Buna benzer bir rekabet ve mücadele ortamında en etkili silah şüphesiz ki etkileri kitle üzerinde yüksek, iyi bir şekilde hazırlanmış ve ölçülmüş bir reklam kampanyasıdır. Artan dünya nüfusuna paralel olarak hizmetlerini ve ürünlerini yeni nesillere ulaştırmalarında, pazarlamanın ve halkla ilişkilerin gücü tanıtımı daima bir iletişim aracı olarak kullanmaları kaçınılmaz bir gerçektir. Bu sebeple gerek kendi sektörlerinin devi gerekse de sektör ve pazar üzerinde yeni başlangıç yapmış olan bütün işletmeler reklam yapma ihtiyacının bilincine varmışlardır. Pazarlama ve satış stratejilerini bu yönde geliştirmektedirler.


Devamı için tıklayınız ...

İnsanların dikkatini çekmek için bir çok araç ve yöntem bulunmaktadır. Görsel veya işitsel öğeleri verilen reklam mesaj üzerine yoğunlaştırmamız gerekmektedir, bu amaçla iletşim basit ve anlaşılır olmalıdır. Tanıtım verirken amaçlara ve hedeflere yönelik bir strateji oluşturmamız gerekir, buna göre;  hedef kitle, bu çalışmanın amacı, ürün veya hizmet avantajı, ürün veya hizmet üstünlüğünün nedenleri, ürünün, hizmetin  ve işletmenizin kişiliği göz önünde bulunarak oluşturulmalıdır. Satış ve pazarlama taktiklerinin ana teması, reklam stratejisi ve ürünün pazarlaması, diğer rakip ürünlere tercih edilme sebepleri ve ayırıcı özellikleri üzerine inşa edilmelidir. Hedef kitle ve pazar payı, yapılacak stratejinde en belirleyici etkenlerden biridir. Hedef Pazar ve kitle ise, ürünle ve hizmetle varolan ilişkisi açısından şu şekilde sınıflandırılabilir: - Ürünü ve hizmeti kullanmayanlar, - Ürünü ve hizmeti hiç kullanmamış ve hiç kullanmayacak olanlar, - Ürünün ve hizmetin farkında olmayanlar ancak geleceğin olması muhtemel alıcıları. Reklam verirken  iletişimin en güçlü kaynaklarını kullanılır, bu nedenle bir tanıtım kampanyası için slogan başarının parmak izidir. Slogan, bir ürünün, markanın ve hizmetin iddiasını ve felsefesini ortaya koyan ve hisleri tetikleyen en önemli iletişim araçlarından biridir. Bu sayede işletmenizin prestijini de tanıtım verirken ön plana çıkarmış olursunuz. Bir reklamı verirken, ürünün, hizmetin ve markanın tanıtımda kullanılacak sloganlar kalıcılığı sağlamada çok büyük önem taşır. Diğer taraftan işletmenizi, ürününüzü ve hizmetinizi iyi bir şekilde tanımlamanız ve hedeflerinizi ortaya koyabilmiş olmanız gerekir. Böylece reklam vermenizin size getireceği gerçek faydaları ortaya çıkarmış olacaksınız.


Devamı için tıklayınız ...

İnternet kampanyalarına ayrılan oldukça büyük bütçeler online reklamcılık alanınının pazarlama ve satış üzerinde bulunan, oldukça büyük ve önemli pozitif sonuçlarının bir göstergesidir. Başarılı bir reklam kampanyası yürütebilmek için hedef kitlenin ve firma hedeflerinin doğru ve açık biçimde ortaya konması gerekir. İşletmenizin hedeflerini, pazarlama stratejisini ve halk ilişkileri ile bütünlük sağlayan bir tanıtım kampanyasının amacı, çoğu kez bir slogan ve tema altında gizlidir. Bir tanıtım kampanyası, işletmenin belirli bir zaman diliminde gerçekleştirmeyi hedeflediği reklam çabalarının bütünü olarak tanımlanabilir. Tanıtımın satış ve pazarlama amacı kısa vadede ve uzun vadede olmak üzere iki değişik şekilde görülür. Kısa vade üzerinde reklam, tüketicileri motive ederek ve pozitif yansımalar bırakarak kısa bir zaman dilimi içinde o ürün veya hizmeti satın almaya ikna etmeye çalışır. Uzun vadede ise işletmeler tanıtım sayesinde verdikleri hizmeti ve ürettikleri ürünleri tanıtarak, hedef pazara getireceği yararları göstererek o ürün ve hizmete karşı hedef kitlede istek yaratmayı amaçlar. Bir reklama şekil ve yön veren detayları inceleyecek olursak aşağıdaki sonuçlara ulaşırız : - Büyüklük; daha farklı iletişim uyarıcıları (resim, makale, renk, biçim gibi) büyük dikkat çekerler. Bir sayfasının tamamını kaplayan ve görseli kuvvetlendirilmiş bir tasarım, köşeye sıkışmış bir tasarımdan daha çok dikkat çeker. - Uyarım; şiddetli ve kuvvetli uyarıcılar, renkli, vurgulu ve özelikle ilgi uyandıran renkleri içeren yapılar daha çok dikkat çekerler. Mesela, dikkat çekici bir etkinin ardından mesajın verilmesi daha doğru bir yöntemdir. - Sıklık; reklam üzerinde uyarıcı bir etkinin vurgulanması, dikkati arttırır. Başlangıçta dikkat edilmeyen bir uyarım, ard arda uygulandıktan sonraları ilgiyi uyandırır ve dikkat çeker. - Hareket içeren tanıtımlar daha çok dikkat çeker. Bu nedenle görseli kuvvetli tasarımlar yetişkin bir kitle üzerinde daha kuvvetli bir etkiye sahiptirler. - Zıtlık; içinde bulunduğu karışık bir ortam üzerinde değişiklik yaratan uyarıcı tanıtımlar dikkat çeker. Renk, makale, görsel, mesaj ve slogan gibi unsurlarla bu durum sağlanabilir.


Devamı için tıklayınız ...

Bilgi çağının ve bize getirdiklerinin ışığında reklam; önceden tanımlanan ve kişisel olmayan,  her çeşit iletişim araç ve yöntemlerini kullanarak,  ürün, hizmet, marka, trend ve fikirleri tutundurmaya yönelik hedefleri olan hareketler olarak  tanımlayabiliriz. yapılan iş, öncelikle hedef kitlenin dikkatini çekmelidir. Başarılı olması beklenen bir reklam kampanyası hedef kitlenin isteği dışında bile olsa bunu başarmalı ve ilgi uyandırmalıdır. Kampanya başlangıcından sonra bu ilginin devam ettirilmesi, ikna kabiliyetleri ve ilgi uyandırma sonucu satın alma arzusu sağlamalıdır. İşletmelerin pazarlama çabaları içinde giderek önem arzeden bir gelişimdir. Görsel iletişimin toplum üzerindeki etkisi, telekomünikasyon   teknolojisindeki gelişmeler ve ticaret hacminin büyümesine bağlantılı bir şekilde artan rekabet ortamı, günümüzde reklamın önemini daha da arttırmıştır. Pazar paylarından uygun bir hisse almak isteyen bütün işletmeler tanıtım ve ilişkili kampanya faaliyetlerini kendisi için mecburi görmektedir. Temelde, işletmelerin ürünlerini ve hizmetlerini pazarlayabilmelerine ve tanıtabilmelerine, satışlarını arttırabilmelerine katkıda bulunması bakımından oldukça önemlidir. Yalnızca işletmelerin reklam kampanyaları yaptığını söylemek hatalı olur. Sosyal amaçlı örgütler, politik partiler, kamu kurum ve kuruluşları da tanıtım yaparlar. Burda bulunan temel ve ortak noktalardan bir tanesi kamuoyu önünde prestij ve saygınlıktır. Politik partiler kendi adaylarını seçilmesi için reklam kampanyaları düzenlerler, sosyal amaçlı örgütler ise, çevrenin korunması, aile planlaması, sigara ve alkol tüketiminin önlenmesi, güç üzerinde tasarruf, öldürücü hastalıklar hakkında bilgi vermek gibi konularda kampanyalar düzenleyebilirler. Kamu kurum ve kuruluşları, kamu hizmet tanıtımları birlikte halkın desteğini sağlamak ve halkı bilinçlendirmek amacıyla bu tip çalışmalardan yararlanırlar. Örneğin; trafik kazalarını önlemede tanıtım yoluyla halkın bilinçlenmesi sağlanabilir. Bütün bu gayretler toplumun örgütlenmesi ve bilgilendirilmesi açısından önemlidir.


Devamı için tıklayınız ...

Reklamın hedef tüketicide etkili olabilmesi ve istenen maksada ulaşabilmesinde satış mesajının şekli ve strateji çok önemlidir. Her mal ürün hizmet için farklı strateji kullanılmasının gerekli olduğu konusunda görüş birliği olduğu günümüzde etkili stratejiyi belirlemek için birçok faktörleri incelemek başarılı bir tanıtım için önemli hale gelmiştir. Tanıtım hedefleri için mesajın belirlenmesi ve planlanması ile ilgili konularda verilecek kararların tümünü ifade eder. Temel kararların tümünü ifade eden strateji iyi bir tanıtımın başlangıç noktasını oluşturur. Doğru bir reklam için aşağıdaki maddelere mutlaka uyulmalıdır. Bir malın veya herhangi bir ürünün müşteriye sunum  yöntemini belirlemek. Pazar araştırmaları sonucunda hangi mecralara, neden tanıtım yapılması gerektiğini tespit etmek. Hedef kitle ihtiyaçlarını, rakip firmaların analizlerini, ürün ve firma haricindeki tüm faktörlere ait istatitkleri belirlemek. Ajansa genel reklam stratejilerileri ile ilgili  talimatları vermek. Firmanın uzun vadeli pazarlama planlarının, firma kurumsal kimliğinin dışına çıkmayacak şekilde taslak hazırlanır. Yapılan çalışmanın insanlar üstündeki etkisi ölçülür (Rakip firmaların maliyetleri, bizim maliyetlerimiz, gibi) Reklam, ürünün önüne geçmemelidir. Bir kurumsal marka kimliği oluşturulduktan sonra ve o çizgiden ayrılmadan firma markası uzun vadede kampanya ile takviye edilmelidir.. Reklamdayayınlama süresinden cok konusu verilmek istenen mesaj ve mesajın çarpıcı olması  önemlidir. Hedef kitlenizin ne kadarına hangi sıklıklarla ulaştınız sorusu önemlidir. Bu konuda doğru istatiksel yöntemlere dayalı son derece bilimsel yaklaşımlarla bazı firmalar tarafından gerekli analizler yapılmaktadır.


Devamı için tıklayınız ...