2012/01 Blog Arşivi

Türk Telekom yetkileri bir toplantı yaparak yeni çalışmaları genişbant internet hizmetini anlattı. Türk Telekom yetkilileri, tüm şehirleri birleştiren 150.600 km uzunluğunda dev bir fiber altyapı oluşturduklarını, 81 ilde fiber dönüşümü gerçekleştirerek tüm Türkiye'yi gerçek ve yaygın fiber teknolojisiyle tanıştıracaklarını belirtti.


Devamı için tıklayınız ...

Türk Hava Yolları  Sevgililer Günü kapsamında 09 - 14 Şubat 2012 (dahil) tarihleri arasında başlayacak olan seyahatler için özel bir promosyona gitti. Promosyon dahilinde seyahate gidecek kişilerden biri tam ücret öderken diğeri 1 EUR ödüyor.


Devamı için tıklayınız ...

Diş macunu markası İpana'nın organize ettiği “İpana 2012 Yıldızı'nı Seçiyor” yarışmasına katılanlar ünlü şarkıcı Murat Boz'un klibinde oynama şansı yakalayacak.


Devamı için tıklayınız ...

Sabah ve ATV'nin satış sürecini başlatan teklifler verilmeye başlandı. Sabah ve ATV grubu için TPG, News Corp ve Time Warner Group'un tekliflerini verdiği belirtiliyor.


Devamı için tıklayınız ...

Ajanda PR, Trump Towers Istanbul'un bütün iletişim işlerini yürüteceğini açıkladı.


Devamı için tıklayınız ...

Antalya'nın önemli ihracat ürünlerinden biri olan domates için reklam atağı başladı. Domatesin tanıtımı için yeni bir organizasyon grubu oluşturacak olan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), içinde megastar Tarkan'ın oynayacağı reklam filmleri hazırlamayı planlıyor. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, domates reklamlarının yurt dışında ses getirmesini sağlayabilmek için Tarkan'la çalışmayı hedeflediklerini belirtti. Tarkan'ın daha önce oynadığı Narenciye Tanıtım Grubu için hazırlanan reklam filmleri özellikle Rusya'da büyük yankı uyandırmıştı.  


Devamı için tıklayınız ...

Nisan 2012 tarihi itibariyle 10. yaşını kutlayacak olan aylık ekonomi dergisi Turkishtime'ın yayın yönetmeni değişti. Derginin genel yayın yönetmenliğine kendi alanında tecrübeli isimlerden Volkan Akı getirildi. 20 yıllık basın tecrübesi olan yeni Genel Yayın Yönetmeni Akı, daha önce Capital Dergisi Yayın Yönetmenliği ve Akşam Gazetesi Yayın Koordinatörlüğü görevlerinde bulunmuştu.


Devamı için tıklayınız ...

Ünlü markaların başka pazarlarda tutunabilmesi için yaptıkları ya da yapmaları gereken en önemli faaliyetin reklam olduğunu biliyoruz. Eğer dünyaca tanınmış bir markaysan ve belirli bir hedef kitlen varsa; reklamların da beklentileri karşılayacak düzeyde olmalıdır. Geçtiğimiz senenin reklamlarında, birçok küresel markanın farklı pazarlarda yaptığı işleri inceledim. Türkiye’de başarılı reklamlara imza atan ‘Pepsi’ de bunlardan biriydi. Amerika’da yaptığı reklam filmlerinde; Britney Spears, Enrique Iglesias, Pink ve Beyonce gibi ünlü pop yıldızlarını reklam filminde bir araya getiren Pepsi, Türkiye pazarı için Seda Sayan, Hülya Avşar ve Kenan İmirzalıoğlu’nu tercih etti. Marka aynı marka, tanıtılan ürün aynı ürün fakat reklam yıldızları farklı. Türkiye’deki reklam yıldızları yüzünden büyük eleştiriler alan Pepsi’nin, pazar payının artmayacağı düşünülüyordu ki, Türkiye Pazarlama Direktörü Deniz Aktürk Erdem, 2011 yılında Pazar paylarının %5 arttığını söyleyerek yapılan eleştirilere son noktayı koydu. Buraya kadar her şey olması gerektiği gibi görünüyor; marka, pazar payını arttırmış; bununla doğru orantılı olarak satışlar da artmış. Peki Türkiye pazarındaki reklam yıldızları, markanın misyonunu yansıtıyor mu? Genel olarak gazlı içecek sektörü gençlere hitap eden bir sektördür. Bu yüzden reklam filmlerinde de genç karakterler kullanılır ki, hedef kitlenin dikkatini çeksin. Amerika’daki reklam filmi bu kuralı bozmazken, Türkiye’deki reklam filminde Seda Sayan ve Hülya Avşar gibi orta yaş üstü karakterleri görmek beni hayal kırıklığına uğrattı. Türkiye’de herkesçe tanınan ve inanılan yıldızları reklamda oynatmak, o marka için olumlu sonuçlar doğurabilir ama bu marka küresel bir markaysa ve belirli bir misyona sahipse, reklam yıldızlarını daha dikkatli seçmeli diye düşünüyorum. Her şeyden önce, oynayacak reklam yıldızı markayla özdeşleşebilecek mi? Markayı temsil edebilecek mi diye düşünmek lazım. Evet Seda Sayan ve Hülya Avşar sayesinde, satışlarda artış yaşanmış, herkesin tanıdığı yıldızların markayı tanıtması Pepsi’nin Pazar payını arttırmış olsa da, ben reklam filmlerinde, tıpkı Amerika’da olduğu gibi, gençlerin dikkatini çekebilecek daha genç yıldızları görmek isterdim. Bu durum Pazar payını şimdiki kadar arttırır mıydı bilinmez ama Pepsi’nin o bildiğimiz misyonuna yakışır olacağı da kaçınılmaz bir gerçek. İşte bu yüzden, küresel markalarda satış oranının artmasından çok, markanın misyonu ön planda tutulmalı ve ona göre seçimler yapılmalı.


Devamı için tıklayınız ...

Aslında bu konuyla ilgili belirlenmiş veya maddelenmiş herhangi bir kural bulunmuyor. Fakat reklamcılıkla birlikte bugüne kadar gerek firmaların gerekse şahısların uyguladıkları faaliyetler bulunuyor. Pazarlama faaliyetleri içinde en çok reklamcılık kullanılır hale geldi. Tüketiciyle iletişime geçirerek, ürünün pazarlanabileceği her türlü fikir aslında bir pazarlama fikridir. Bugüne kadar ne kadar uygulandığı çok ta önemli değildir. Burada aranması gereken temel özellik, uygulanan fikrin üretilen ürünü tüketiciye ne derece doğru ve faydalı bir şekilde ulaştırabildiğidir. Bugün televizyon, radyo, gazeteler, açık hava reklam araçları pazarlama aracı olarak kullanılıyor. Son zamanlarda bilgisayarların vasıtasıyla geliştirilen dünya çapındaki internet ağı da aynı amaçla yoğun olarak kullanılıyor. Bunların dışında firmaların veya pazarlamacıların kendi çevrelerinde ürünlerin satışlarıyla ilgili faaliyetleri, anlattıkları, gösterdikleri her şey pazarlama fikirlerini oluşturuyor. Firmalar açısından değerlendirdiğimizde kullanılan pazarlama teknikleri, genel anlamda aynı olabiliyor. Yani görsel veya basılı medya kullanımı, internet kullanımı olabiliyor. Bunların dışında açık hava reklamlarını kullanarak pazarlama faaliyetlerini sürdürebiliyor. Viral reklamlar, gerilla reklam tipleri de yeni pazarlama fikirleri olarak gündeme giriyor. Fakat pazarlamacılar açısından değerlendirdiğimizde, bu fikirlerin durumu biraz daha özgün olarak ortaya çıkıyor. Pazarlamacı, satışını yapacağı ürünle ilgili yöntemi bugüne kadar kullanılan yöntemlerden daha farklı olarak belirleyebiliyor. Seçmiş olduğu bölgede diğer bir ifadeyle seçmiş olduğu işle ilgili olarak başarılı olabileceğini düşündüğü kendi yöntemlerini kullanabiliyor. Aslında bunu bazı firmalar da yapabiliyor. Yani alışılagelmiş yöntemlerin dışına çıkarak müşterisinin ilgisini çekebileceğini düşündüğü yepyeni fikirlerle pazarlama yapabiliyor. Bunu yapabilen firma veya işletme sayısı oldukça az görünüyor olsa da çok ta ilginç ve dikkat çekici fikirlerin ortaya çıktığı bilinen bir gerçek. Pazarlama fikirleri, etik kurallar doğrultusunda olduğu sürece istedikleri kadar farklı, dikkat çekici olabiliyor.  


Devamı için tıklayınız ...

Dijital çağın en hareketli ve renkli mecraları sosyal ağlar hızla büyüyen kullanıcı sayısıyla rekora koşuyor. Facebook ve Twitter adıyla bildiğimiz sosyal ağlar toplamda 1 milyar kullanıcı sayısına ulaştı. Asıl ilginç olan detay ise; 2.1 milyarlık kullanıcı sayısı olan internet, 2.4 milyarlık sosyal medya kullanıcısı olması. İnternet kullanıcı sayısını aşan sosyal medya kullanıcı sayısı, kendini aşmış durumda. Bu durum bir kullanıcının birden fazla hesap açmasıyla açıklanıyor. Türkiye, 32 milyon kullanıcı sayısı ile Facebook'un %4'lük dilimine girmiş durumda.  


Devamı için tıklayınız ...