Zaman gazetesinin artık gelenekselleştirdiği +1T Gazete Tasarım Günleri 5. Kez kapılarını 95 öğrenciye açtı. 8 gün sürecek olan tasarım günleri, zaman gazetesine ait merkez binada başladı. Tasarım günlerinin açılış konuşmasını, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı yaparak şunları söyledi;

+1T Gazete Tasarım Günleri'nin gazetecilik mesleğinin geliştirilmesi adına yapılmadığını, bu girişimin, gazeteciliğin çıtasının yükseltilmesi adına yapıldığını ifade etti. Geleceği kucaklayan medyanın, yeni platformlar oluşturma, markalaşma ve yeni tasarım anlayışlarıyla yapılacağını söyledi. Dumanlı; bugün bilgiye ulaşmanın yolunun çok kolay olduğunu, gazeteciliğin esasının bilginin aktarılması aşamasında başladığını belirtti. Gazeteciliğin esasının olayların perde arkasının anlaşılarak aktarılması olduğunu, haber olan olayların, kişilere, ekonomik yapıya, siyasete, uluslar arası ilişkilerin yapısına olan etkisinin analizlerine bugün ihtiyaç vardır, yarın da bu ihtiyaç olacağının altını çizdi.

Gazetecilik format yapısının değişeceğinin kesin olduğunu, yeni gazete formatlarının daha canlı, daha değişkenli hale geleceğini ancak asla ölmeyeceğini aktaran Dumanlı “Bilgi edinme ihtiyacı sürdükçe o bilgiyi profesyonel manada süzen bir kadroya ihtiyaç duyulacaktır. Bu da haber tasarımında yapılacak yeni anlayışla, yeni bir formla mümkün olacaktır” dedi. Önümüzdeki yıllarda haberden ziyade haberin arkasında kimin durduğunu, haber ve yorumun kim tarafından aktarıldığının öne çıkacağını kaydeden Dumanlı, gazetelerin marka değerinin daha da önemli hale geleceğini belirtti.

Yaptığı konuşmada, gazeteci mesleğini yürütenlerin üzerlerindeki sorumluluğun önemine vurgu yapan Dumanlı; bu konuyla ilgili olarak, Amerika'nın resmi web sitesinin yayınladığı haberde yapılan harf hatasının, sebep olduğu olayları aktardı. Buna göre 2005 senesinde Hükümete ait web sitesi, Amerika'nın 1960 senelerinde Sudan'da araştırma yapmak amacıyla nükleer deneme yaptığı bilgisini verdi. Haberden sonra, iki hükümet arasında kriz yaşanmış, Sudan Amerika büyükelçisini çağırıp, bilgi istemişti. Sonradan ilgili web sitenin haberinde yapılan küçük bir harf hatasının yapıldığı, Sedan yerine Sudan yazıldığı anlaşıldı. Dumanlı bu açıklamadan sonra, gazeteciliğin küçük bir harf hatasına izin vermeyen bir yapı olduğunu ifade etti.  

Arşiv

Etiketler