Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve mecraların katılımından oluşan etik hizmet platformu Reklam Özdenetim Kurulu (RÖK), Sertab Erener'in yer aldığı Turkcell 4 Çeker reklamlarının yazılı, görsel medya ve açıkhavada durdurulmasına karar verdi. Karara gerekçe olarak, “Dört bir yanda çeker, ikide bir kesilmeden çeker, billur gibi çeker, interneti hızlı çeker” ifadelerinin yanıltıcı unsurlar barındırması olarak gösterildi.

RÖK kendisine ulaşan herhangi bir şikayet olmamasına rağmen, reklamda kullanılan ifadeleri inceleme kararı aldı. İnceleme sonucunda, reklamda kullanılan ‘her yerde çeker ifadesi' yanıltıcı bulundu. Bunun yanı sıra ‘görüntünün ışık hızı'nda indiği ifadesi de 3G aracılığıyla kullanılan internet hızının fiber optik hizmetlerle ilgisi olmadığı da belirtilerek reklamın mevcut haliyle yayınlanmasının doğru olmadığı kararına varıldı.

Turkcell ‘4 Çeker' reklamının unsurlarını açıkladığı internet sitesinde şu bilgileri veriyor: “Turkcell, 31 Mart 2011 tarihi itibarı ile yüzde 99,7 nüfus kapsama oranına sahiptir. Kapsama alanı yeryüzü şekli, coğrafi şartlar ve bina yapıları nedeniyle değişim gösterebilir. HD ses teknolojisinden yararlanabilmek için 3G servisi alınması ve her iki tarafın da HD ses destekli telefona sahip olması gerekir.”

RÖK geçtiğimiz yıl rakip GSM operatörlerinin reklamları için de benzer kararlar almış ve Vodafone ‘Kaçan Kurtuluyor' ve Avea – Azra Akın numara taşıma reklamlarının durdurulmasına karar vermişti.

Arşiv

Etiketler