Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bitkilerin insan sağlığı için olumlu etkilerinin olduğunu fakat bu bitkilerin hastalıkları iyileştirici ya da tedavi edici yönünün henüz ispatlanmadığını dile getirdi.

Son yıllarda kablolu televizyonlarda, yerel gazetelerde, internet sitelerinde; romatizmaya, kanser tedavisine, iktidarsızlığa ve şeker hastalığına “bitkisel gıda takviyesi” olarak bitkisel çözümler önerilerek, satışı yapılmakta diyen Yılmaz, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri 24.maddesine göre “her türlü yazılı ve görsel basın aracılığı ile sunulan bilgi dahil, gıdanın etiketlenmesi, tanıtımı, reklamı ve sunumu tüketiciyi yanıltıcı şekilde yapılamaz" dedi.

Bu tür reklamların tüketiciyi yanılttığını, boş yere ümit verdiğini söyleyen Yılmaz, "Kamu sağlığının korunması açısından değerli basınımızın üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğine inanmak istiyoruz. Çünkü bu yol ve yöntemler hastalıklara çözüm olarak toplum önüne konamaz. Denetimsiz yapılan bu uygulamaların kamu sağlılığını ciddi bir şekilde olumsuz etkileyeceğinin altını çizmek istiyoruz” dedi. Satışı yapılmak istenen ilaçların hem pahalı olduğunu hem de tüketiciyi kandırdığını söyleyen Yılmaz, bu yolla tüketiciler adeta soyuluyor dedi.

Bu tarz sahtekarlıkları engellemek, kamu sağlığını sağlamak için, Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı yetkililerini göreve davet eden Yılmaz, tüketicilerden de daha dikkatli olmalarını istedi. Tüketicilerden bu tarz yanıltıcı reklamların önüne geçmek için, Reklam Kurulu'na başvurmalarını rica etti.  

Arşiv

Etiketler