Türk şirketlerinden reklam aldığı halde, Türkiye'de vergi mükellefi olmayı kabul etmeyen Google kesilen 71 milyon liralık cezayı indirimli ödemesine olanak tanıyan 6111 sayılı Torba Yasa'dan yararlanmak için Maliye'ye başvurdu. Google af ile 35 milyon liraya düşen borcunu 18 taksit halinde ödeyecek.

Vatan Gazetesi'nin Maliye Bakanlığı ile yakın olan kaynaklardan edindiği bilgilere göre, 2009 yılından bu yana Maliye ile başı dertte olan dünyanın 112 milyar dolarlık marka değeriyle dünyanın en değerli ikinci şirketi Google, yeniden yapılandırdığı borçlarını 2 ayda bir toplam 18 taksit halinde ödeyecek. Kendisine reklam veren Türk şirketlerine İrlanda'da kurduğu şirket üzerinden fatura kesen Google'ın, Türkiye'de vergi mükellefi olmayı kabul etmemesi üzerine 2007-2008 dönemi hesapları Maliye Bakanlığı uzmanları tarafından incelenerek vergi aslı, vergi cezası ve gecikme faiziyle birlikte şirkete toplam 71 milyon dolar vergi cezası tebliğ edilmişti. Şirket cezaya itiraz etmek için mahkemeye başvurmuş ancak talebi reddedilmişti.

Vergi uzmanları Google'ın Maliye ile yaptığı uzlaşmanın önemli olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre, Türkiye'de vergi mükellefi olmayı kabul etmesiyle birlikte devlet şirketin 2009 ve 2010 yılı gelirlerinden de vergi tahsil edebilecek. Google bugüne kadar sadece ABD, İngiltere, Almanya gibi belli başlı ülkelere vergi ödüyordu.

Arşiv

Etiketler