“Türk Lirası Simgesi” yarışması sonuçlandı. 8362 başvuru arasından çıpa şeklindeki tasarımıyla ipi göğüsleyen Tülay Lale oldu. Tülay Lale, tasarımında çıpa şeklinin “güvenli liman”ı simgelediğini bir ucu yukarıya doğru yükselen iki paralel çizginin ise “yükselen değer” anlamına geldiği belirtti.

Yeni simge Merkez Bankasının organize ettiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katıldığı toplantıyla basına tanıtıldı. Başçı, yaptığı konuşmada Türk Lirası'nın yeni simgesinin altın oran uyumuna uyduğunu belirtti. 

Başbakan Erdoğan da yaptığı konuşmada şu ifadeler yer verdi; “1 Ocak 2005'te altı sıfırı atılmış YTL'yi tedavüle sürdük. 1 Ocak 2009'da da yeni ibaresi atılmış TL tedavüle girdi. Artık TL'yi hem ulusal, hem uluslararası piyasalarda güçlü, itibarlı para birimi olarak kullanmaya başladık. Paradan altı sıfır atacağımızı söylediğimizde çoğu kimse inanmamıştı.”

“Paranın itibarı, ülkenin itibarıdır. Bir dönem bol sıfırlı paralar alay konusu yapıldı. Kim milyoner olmak ister diye komedi programları yaptılar. Ülkemize gelen turistler şaşkınlık yaşadılar. Kendisine 50 milyon lira trafik cezası kesilen turistin bayıldığı haberi gazetelerde yer aldı. Türkiye'ye özel hesap makineleri imal edildi. 9 yılın en güzel özetini şu anki paralarda görmek mümkün. Tuvalete giriş ücretlerinin ne hale geldiğini hatırlayın. 1 milyona tuvalete giriyorduk. Şu anki paramız itibarı temsil ediyor. Döviz bürolarını hatırlayın. Paramızın değeri yoktu, maaşı alan döviz bürosuna koşuyordu. O döviz bürolarının neredeyse tamamına yakını kapandı. Bugün de TL'ye yeni bir simge kazandırıyoruz. Simgenin bir çıpaya benzemesi paranın kıymet saklama aracı olarak güvenli liman olduğunu vurguluyor. Bilgisayarlarda artık bu simgenin olduğu tuşlar olacak. Yıl boyunca simgeyi tanıtacak etkinlikler devam edecek. Paramıza yeniden itibar kazandırılması, bir ülkenin yeniden uyanması ve 'ben de varım' diyerek öne çıkmasıdır. TL 9 yıl boyunca yaptığı reformlarla en önce paranın değerini muhafaza etmiştir.”

Yeni TL Simgesi İçin “ ALTGR+T” tuşlarına basılacak. Bu simge için bilgisayara özel bir program kurmak gerekiyor.

Arşiv

Etiketler