İngiltere'de Times gazetesi web sitesini, kullanıcılar için ücretlendirdi. Geçtiğimiz Cuma gününden beri Times ve Sunday Times gazeteleri, web sitelerinin okunabilmesi için günde bir sterlin, abone olunması halinde de haftada iki sterlin ödenmesini öngörüyor. New İnternational firması, bu yılın başında, reklam gelirlerinin azalmasından dolayı internet erişimlerini ücrete tabi tutacağını belirtmişti. Firma her iki gazetenin sahibi.

Daha önce büyük gazetelerden Financial Times ile Wol Street Jorunal bu ücretlendirme olayını başlatmışlardı. Henüz ücretlendirme yolunda gitmeyen İngiletere'nin öbür gazeteleri de, bu uygulamaya reklam kazançlarının azalmasından dolayı uyum sağlayacak, internet kullanıcılarını merakla izliyor.

Gazeteler, internet ortamından habere kolay erişim sağlanmasıyla tirajlarının düştüğünü, reklam gelirlerinin de azalma gösterdiğini görüyor. Bu noktada Times'ın bu uygulamasına tepki gösteren Guardian gazetesi, internet kullanıcılarının kendi sitelerinin erişimini bedava tutacağına söz verdi. Guardian gazetesi, zamanla reklam gelirlerinin artabileceğine inandığını söylüyor. Times'ın, bu ücretlendirme uygulaması ile site ziyaretçilerinde azalma olabilir.

News International, siteye erişimin ücretinin düşük tutulması halinde ziyaretçi olabileceğine inanmakta. İnternet trafiğini izlemesi ile bilinen Experian Hitwise'ten Robin Goad'in, BBC televizyonuna yaptığı açıklamaya göre, Times'in site ziyaretçilerinin %60 azaldığını söyledi. Buna rağmen, bu oranın beklenen düşüşten az olduğunu, bu azalmayı olumlu olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Sunday Times ve Times ücretle ilgili uygulamalarında bir sterlin karşılığında bir ay abone promosyonu sunmakta. News İnternational yönetiminde bulunan Rebekah Brooks, ilk alınan tepkiden memnun olduklarını söylemekte. Fakat bazı gözlemcilere göre, ücretsiz siteler varken, okurların ücret ödemesi gereken sitelere ne kadar ilgi göstereceğine şüphe ile bakıyor.  

Arşiv

Etiketler