RTÜK başkanlığın ikinci kez seçilen Prof. Dr. Davut Dursun, önümüzdeki döneme yönelik olarak gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı ve reklamlar başta olmak üzere, birçok yeni yayın standardının uygulamaya konulacağını açıkladı.
Prof. Dr. Davut Dursun, 3 Mart'ta yürürlüğe giren 6112 Sayılı Yasa'nın ardından kurulun ikincil mevzuat çalışmalarına hız verdiklerini ve bugüne kadar hazırlanan 6 yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini söyleyerek, Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik taslağının, bir süre önce görüşe açılmasının ardından, gelen fikirler çerçevesinde yeniden değerlendirildiğini ve Üst Kurul'un onayından sonra ilerleyen günlerde yürürlüğe girmesiyle birlikte bir anlamda yeni yayın standartlarının da hayata geçeceğini kaydetti.
RTÜK Başkanı, 6112 Sayılı yasa ile düzenlenen yayınlara ilişkin hususların da söz konusu yönetmelik kapsamında detaylandırılacağını ifade ederek, özellikle reklama ilişkin önemli düzenlemelerin getirileceğini ve ürün yerleştirmenin başını çektiği yanlış reklam uygulamalarına son verileceğini söyledi. Dursun, yayınlanan reklamlarla ilgili olarak izleyicilerden gelen şikayetlerin yönetmelikle birlikte azalacağını vurgulayarak, reklam kuşağı başlarken ve biterken yayınlanan program tanıtımlarına süre sınırlaması getirileceğini, spor karşılaşmalarında izleyicileri rahatsız eden alt yazı ve logo reklamlarının sporcu ve müsabaka görüntülerini kapatan bir biçimde yerleştirilmesinin önleneceğini de açıkladı. Yeni yönetmelikle Akıllı İşaretler Sembol Sistemi ilk kez yaptırıma tabi olacak ve olması gerektiği şekilde uygulanacak. Ayrıca, yayın kuruluşlarının gönüllü olarak katılım sağladığı izleyici temsilciliği de kurumsal hale getirilecek.
Dursun daha önce ayrı bir yönetmelikle düzenlenen farklı dil ve lehçelerdeki yayınların da Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında ele alındığını da sözlerine ekledi. Dursun RTÜK'ün önümüzdeki döneme yönelik en önemli çalışması sayısal karasal yayın frekansı planı ve kanal ve frekans tahsisi yapılması olduğunu ve bu doğrultuda Haziran ayında ihaleye çıkıldığını, 2012'de hazırlanacak olan frekans planına dayalı olarak da tahsisin gerçekleştirileceğini, 2 yıl sürecek olan paralel yayın döneminin ardından karasal sayısal televizyon yayınına tamamıyla geçileceğini açıkladı.
RTÜK'ün 6112 Sayılı Yasa kapsamında Türkiye'de yayın yapan bütün televizyon ve radyoların yayınlarını izleyerek denetlediğini ve izinsiz yayın yapan kuruluşlarla ilgili yasal süreçleri işlettiğini ifade eden Dursun, 2010 yılı içinde 44 televizyon ve 37 radyo kuruluşunun izinsiz yayın yaptığının tespit edilmesiyle haklarında işlem yapıldığını belirtti. Dursun'un açıklamalarına göre, Türkçe ya da farklı dil ve lehçelerde yayın yapan radyo ve televizyonların yayınları RTÜK'ün Ankara merkezi'ndeki Sayısal Kayıt, Arşiv ve Analiz Sistemi aracılığıyla denetleniyor ve farklı dil ve lehçelerde yayın yapan kuruluşlar dil bilen uzmanlar tarafından düzenli olarak takip ediliyor. Bunun yanında RTÜK temsilciliklerinin belirlediği ya da RTÜK İletişim Hattı 444 1 178, internet ve dilekçe yoluyla ulaşan şikayetler de görevli uzmanlar tarafından denetleniyor, yayın ihlalinin saptandığı durumlarda da Üst Kurul müeyyide uyguluyor.