Başbakan Vekili Bülent Arınç, bu yılın sonunda televizyon yayıncılarından alınan katkı payının kalkacağını söyledi. Bülent Arınç, IAA ve Reklamcılar Derneği, Televizyon Yayıncıları Derneği, Reklam Verenler Derneği, Türkiye Basın Reklam Komisyonu İle Reklamcılar Vakfı temsilcilerinin bulunduğu Türkiye Reklam Konseyi toplantısına katıldı. Türkiye Reklam Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ bu toplantı esnasında şöyle konuştu; %5 radyo televizyon üst kurulu payı, %5 eğitim katkısı payı adı altında yapılan kesintiler, ekonomik anlamda zaten sıkıntıda olan, yatırımlarını kendi ceplerinden ödemeye çalışan ve bu noktada risk alan reklam sektörünün yatırımcıları için yük olmaktadır. Halbuki entegre olmaya çalıştığımız Avrupa Mevzuatında böyle bir şey yok. Avrupa da yayıncılar gelirlerinden vergi ödemiyorlar, ama karlarından kurumlar vergisini ödüyorlar. Eğitim katkı payı ödemiyorlar. Bu katkı payları sekiz yıllık eğitim başladığı zaman konulmuş, üstünden zaman geçmesine rağmen bu kaldırılmadı. Kaldı.
Seminere katılan Bülent Arınç ise; Yalçındağı'ın sözlerine atfen şunları söyledi; bu noktada farklı görüşler var, birisi hiç alınmaması yönünde, diğeri ise %1 alınması yönündedir dedi. Biz ise bunu %5'ten %3'e indirerek olması gerekeni yaptığımızı ayrıca bunun jest olacağını düşünmekteyiz. Eğitimin katkı payı bu sene sonunda bitecektir. Eğer hükümetin planlarında bir değişiklik olmazsa, bundan sonra eğitime katkı payı diye bir şey kalmayacaktır. Bizim de isteğimiz ki bakanlar Kurulu'nda da belirttiğimiz düşünce bu yöndedir diye konuştu.
Bülent Arınç; radyo televizyon üst kurulunun bütün özel radyo ve televizyonların denetiminden sorumlu olduğunu söyleyerek, bundan sonra RTÜK'ün TRT'yi de denetlemesi gerektiğine kanaat getirdiklerini, çünkü yayıncılık anlamında TRT'nin denetlenmesi gerekmektedir. TRT ‘nin hoşuna gitmese de biz bu karara vardık dedi.
Bülent Arınç; siyasi yaşamında gördüğü gerçeğin, hakların verildiği veya verilmeye çalışılıyor fakat bu hakların zamanla kötüye kullanıldığını belirtti. Arınç, buna rağmen kötüye kullanıldı diye verilen hakları geri almayacaklarını, ama bunların istismarlarını önleyecek tedbirler alacaklarını ifade etti. Bülent Arınç, başbakan yardımcılığı döneminde ve öncesinde yapılan ölçümler üzerindeki tartışmaların, kötüye kullanıldığı söylentilerin içinde kendini bulduğunu ve bunların denetlenmesi gerektiği kanaatine vardıklarını söyledi. Bu ölçümlerle ilgili TRT'nin itirazlarının oldukça ciddi olduğunu, konuya tarafsız bakıldığında kötüye kullanımın olduğunu görmemenin mümkün olmadığının altını çizdi.
Reklamlar konusunuda değinen Arınç, bazı kuralların mutlaka gerekli olduğunu, ancak yasaklayıcı çözümlerden yana olmadığını belirterek, reklamların toplulukları etkilediği, reklamların inandırma ve harekete geçirme gücü olduğunu. Çocuklarımızın gelişiminin reklamlardan olumsuz etkilenmesinin önlenmesi gerektiğini ifade etti .''
Mehmet Ali Yalçındağ ise; sözlerine devam ederek; televizyon yayıncıları gelirlerinin %5'lik radyo televizyon üst kurulu kesintinin %3 olacağını hatırlattı. Bunun ise güzel bir gelişme olacağını ifade ederek, konuşmasını sürdürdü; diğer bir sorun ise, yasa taslağına konulan izleyici ölçüm raporlarının RTÜK tarafından denetlenmesi olayının, serbest ticaret sistemine aykırı olduğunu düşünmekteyiz dedi. Aslında bu ölçümlerin, reklam veren tarafından, yaptığı reklam maliyeti, bu reklamla kaç kişiye ulaştığı, bununla elde ettiği satış miktarı v.b. gibi sorulara cevap bulmak üzere yapılan bir faaliyet olduğunu, hükümet ve devletin ekomonimin tüm alanlarından elini çekmek için başarılı bir şekilde uğraştığı bu dönemde bu faaliyetin RTÜK'ün denetimine bırakılmasını anlayamıyoruz dedi.