Telekom sektöründeki fiili tekelin konu edildiği, Toplam 116 ilan ve 49 video çalışmasının yarıştığı ve 4.000 TL para ödüllü “Telekomda Fiili Tekel Olmasaydı” yarışması sonuçlandı.

Türkiye'nin dört bir yanından üniversite öğrencilerinin, vatandaşların internet ve sabit telefon sağlayıcısını seçme taleplerini dile getiren yaratıcı çalışmalarının değerlendirildiği yarışma aralık ayının başından bu yana www.fiilitekelesonverelim.org adresinde yoğun bir katılımla devam eden ve Telekom sektöründeki fiili tekel durumuna son verilmesini hedefleyen kampanya kapsamında düzenlenmişti.

Kazananların jüri ve halk oylamalarına göre seçildiği yarışmaya gönderilen eserlerde, gereğinden daha pahalı olarak verilen internet hizmeti, sabit telefonların alternatif sağlayıcılara taşınması sürecinde ortaya çıkan sıkıntılar ve internet hizmetinin sabit telefona bağlı olarak alınabilmesi zorunluluğunun getirdiği rahatsızlıklar ortak özellik olarak göze çarpıyor.

Türkiye'de son dönemde telekomda fiili tekelin yıkılması için gerekli olan yasal düzenlemelerle, yeni nesil işletmecilerin ev – iş telefonu ya da ADSL olarak da bilinen hızlı internet bağlantısı hizmeti vermesinin önü açılmış olsa da, henüz gerektiği gibi uygulanamayan yasalar nedeniyle hizmet ancak görünürde verilebiliyor. Sabit telefon hattı ya da internet bağlantısını farklı bir servis sağlayıcıya taşımak isteyen kullanıcıların önüne birçok bürokratik engel çıkmasını bu duruma bir örnek olarak vermek mümkün.

Yarışmada ödül kazanan öğrenciler ve eserleri şöyle:

İlan Kategorisi Jüri Oylaması sonuçları:

1. Mehmet Orhan Dal (Yeditepe Üniversitesi) – “Kalbimize İndi” (4.000 TL) 2. Mehmet Orhan Dal (Yeditepe Üniversitesi) – “Tekele Talim” (2.000 TL) 3. Mehmet Alpay (Yeditepe Üniversitesi) – “Özgür İletişim Değişimle Başlıyor” (1.000 TL) İlan kategorisinde jüri oylaması sonucunda ilk 10'a kalıp Sony MP3 çalar kazanan diğer yarışmacılar ise şöyle: Oral Ünlü (Yeditepe Üniversitesi), Ömer Tunç (Işık Üniversitesi), Can Selimhocaoğlu (Yeditepe Üniversitesi), Selim Özbudak (İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü), Tevfik Hasan Ortaç (Yıldız Teknik Üniversitesi), Erhan Özden (Dokuz Eylül Üniversitesi), Emre Çakmak (İstanbul Üniversitesi), Ahmet Kadir Kırtıllı (Yeditepe Üniversitesi)

İlan Kategorisi Halk Oylaması sonuçları:

1. Erkan Çırak (Gazi Üniversitesi) – “ANTİKA” (Panasonic HDC-SDX1 kamera ) 2. Cihangir Eker (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) – “Artık Özgürsünüz!” (Panasonic DMC-TZ8) 3. Barkın Kula (Işık Üniversitesi) – “Bırakın Diğerleri de Sürsün!” (Siemens Gigaset A580 IP) İlan kategorisinde halk oylaması sonucunda ilk 10'a kalıp Sony MP3 çalar kazanan diğer yarışmacılar ise şöyle: Cengizhan Babacan (Marmara Üniversitesi), Sera Özengin (Ondokuz Mayıs Üniversitesi), Cihangir Eker (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) (2 eserle), Cem Doğan (Ankara Üniversitesi) (2 eserle), Tevfik Hasan Ortaç (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Video Kategorisi Jüri Oylaması sonuçları:

1. Nazmi Özdil (Hacettepe Üniversitesi) - “ADSL Reloaded” (4.000 TL) 2. Meltem Yavuz (Ankara Üniversitesi) – “Tek Engel Fiili Tekel” (2.000 TL) 3. Barış Aral (Bilgi Üniversitesi) – “Rekabet İyidir” (1.000 TL) Video kategorisinde jüri oylaması sonucunda ilk 10'a kalıp Sony MP3 çalar kazanan diğer yarışmacılar ise şöyle: Harun Çelebi (Beykent Üniversitesi), Öykü Ünaldı (Bahçeşehir Üniversitesi), Nazmi Cem Türker (Ankara Üniversitesi), Ömer Korkmaz (İstanbul Üniversitesi), Erhan Atalay (Sakarya Üniversitesi), Recep Erden (Yıldız Teknik Üniversitesi), Yücel Taş (Boğaziçi Üniversitesi)

Video Kategorisi Halk Oylaması sonuçları:

1. Ömer Korkmaz (İstanbul Üniversitesi) – “Biz Abarttık, Siz de Abartın” (Panasonic HDC-SDX1 kamera ) 2. Meltem Yavuz (Ankara Üniversitesi) – “Tek Engel Fiili Tekel” (Panasonic DMC-TZ8) 3. Oğuz Öğün (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) – “Ucuz İnternet, Lüküs Hayat” (Siemens Gigaset A580 IP)

Ödül alanların tam listesine ve kazanan eserlere http://www.fiilitekelolmasaydi.org/kazananlar adresinden ulaşabilirsiniz.

Arşiv

Etiketler