“Flame” (alev) adlı bilgisayar virüsü neredeyse tüm Ortadoğu ülkelerini etkisi altına aldı. İki yıl önce İran'ın bilgisayar ağlarına saldıran Stuxnet'ten 20 kat daha tehlikeli olduğu ileri sürülen virüsün başta İran ve İsrail olmak üzere Sudan, Suriye, Lübnan, Suudi Arabistan ve Mısır'ın bilgisayar ağlarına saldırdığı tespit edildi.

Rusya merkezli anti-virüs laboratuvarı Kaspersky Lab ve Budapeşte Üniversitesi'nde bilgisayar virüslerini inceleyen Crysys Laboratuvarı'ndan yapılan açıklamalarda virüsün incelenmesinin uzun zaman aldığı, arkasında büyük bir yatırım ve teknik alt yapının bulunduğu açıklandı. Analistler, Flame'in arkasında bir devletin olduğu görüşünde.

Crysys Lab Flame için, virüsün bilginin sızdırılabilmesi için her türlü donanımı; klavye, monitör, mikrofon, depolama cihazları, Wi-Fi, Bluetooth, USB ve sistem işlemcileri kullandığını belirtti. Crysys Lab, virüs hakkında verdiği raporda virüsün sızmasını sağlamak için bugüne kadar görmedikleri kadar gelişmiş yazılım katmanları kullanıldığını ifade ederek 20 MB büyüklüğündeki bir dosya olan Flame'in beş şifreleme algoritması kullandığını açıkladı.

Arşiv

Etiketler