Bu yazımızda sizlere sosyal medya kavramının ne olduğunu anlatmaya çalışacağız. İnternet üzerinden iletişim kurmamızı sağlayan facebook, twitter, youtube, blogger gibi internet sitelerini hepimiz çok iyi biliyor ve sıklıkla ziyaret ediyoruz. İşte bizlerin internet üzerinden yaptığı tüm paylaşım ve iletişimler sosyal medyayı oluşturuyor. Sosyal medya kavramını daha iyi anlamak için, bu alanda kullanılan birkaç kavramı iyi bilmek gereklidir.

Web 2.0

İnternet kullanıcılarının, kendi ürettikleri, resim, yazı, video gibi içerikleri, internet ortamında paylaştığı süreci tanımlamak için web 2.0 ifadesi kullanılıyor. Kısaca; internet siteleri, kullanıcıların kendi oluşturdukları içerikleri sunmaları için ortam hazırlıyor, kullanıcılarda bu ortam üzerinden istedikleri gibi iletişim kurabiliyor. Diğer bir tanımıyla web 2.0; yukarıda sıraladığımız facebook, twitter, youtube gibi sitelerin var olmasını sağlayan sistemdir.

Blog

“web günlüğü” olarak adlandırılan bloglar, sunduğu içerik bakımından internet kullanıcıları tarafından sıklıkla takip edilen güncel ve samimi yazılardır. Blog sayfalarında kişiler ya da kurumlar güncel olayları, kendi istedikleri şekilde yazıp, internet üzerinden kullanıcılarla paylaşırlar.

Mikroblog

İnternet üzerinden yapılacak anlık bir paylaşımın 140 karakterlik kısa yazılarla yapılmasıdır. Günümüzde bu sistemi tanımlayacak, en çok kullanıcıya sahip olan sosyal paylaşım sitesi twitter'dır. Bu sayede ünlülerin hangi ruh hali içinde olduklarından tutun da, hiçbir yerde görmediğimiz fotoğraflarına kadar ulaşabilir olduk. Mikroblog uygulaması aynı zamanda iphone gibi mobil araçlar ile de kolaylıkla kullanılabiliniyor.

Sosyal ağlar

İnternet kullanıcılarının birbirleriyle iletişimde bulunmalarını, arkadaş olmalarını ve içerik paylaşmalarını sağlayan internet sitelerine verilen genel addır. Bu sisteme verilebilecek en iyi örneğimiz facebook tur. Hepimizin bildiği gibi facebook, mevcut arkadaşlarımızla ve yeni insanlarla iletişim kurmamızı sağlayan bir internet sitesidir. Bunun yanı sıra, kullanıcıların iş ve kariyer alanında iletişime geçmelerini sağlayan, xing adıyla bilinen internet sitesi de sosyal ağ konusuna verilebilecek örneklerdendir.

Sosyal imleme

İnternet kullanıcılarının beğendikleri video, yazı, resim gibi içerikleri ya da internet sitelerini, diğer internet kullanıcılarıyla paylaşmasına olanak sağlayan sistemdir. Paylaşılan içerik, tıklanma sayısıyla doğru orantılı olduğu için, çok tıklanan içeriğin internet ortamında ön plana çıkması kaçınılmaz olur.

İnternet kullanıcılarının, internet üzerinden yaptığı tüm iletişim ve paylaşımlar sosyal medyayı oluşturmaktadır. Yukarıda ismi geçmeyen ama sosyal medya oluşumuna katkıda bulunan, sohbet siteleri ve forum siteleri de bu sistemin içinde yer almaktadır. Sosyal medyanın bu denli rağbet görmesinin en önemli nedeni; paylaşımın anında ve hızlı olarak aktarılabilmesidir. Aktarılan içeriklerin, sıradan kullanıcılar tarafından paylaşılması da, içeriklere olan samimiyeti ve güveni arttırıcı rol oynamaktadır. Hem de bu paylaşımları yayınlamak için profesyonel gazeteci ya da yazar olmaya gerek yok, herkes hangi lokantayı beğendiğini veya hangi albümü dinlediğini, rahatlıkla paylaşabiliyor.  

Arşiv

Etiketler