ABD'nin California Eyaleti'nde küresel bilişim şirketlerinin toplandığı ve Silikon Vadisi olarak bilinen bölgede şirketler arasında mevcut birçok dava sürüyor. Teknolojinin gelişimi beraberinde yeni ürünler kadar, şirketler tarafından açılan farklı patent davalarını da getiriyor. Bu davalarda en çok taraf olan şirketler Apple, Google, Microsoft, LG, Sony gibi dünya devleri. Sön dönemde en çok davalık olan şirket Apple, Google Microsoft tarafından bazı fonksiyonları kopyalamakla suçlanıyor. Bunun yanında özellikle küçük şirketler dünya devlerinin patentlerini izinsiz kullandıkları suçlamasıyla mahkemelere başvuruyor.

Radikal Gazetesi'nde yer alan habere konu olan bazı davalar şöyle:

‘Alt – Tab' Davası: Google ve Microsoft'un taraf olduğu davanın gerekçesi Microsoft'un patenti olan ve farklı pencereler arasında geçiş yapma imkanı sunan Alt – Tab özelliğine ait patent haklarının, Google Android işletim sistemi kullanan Barnes & Noble üretimi Nook Color e-kitap okuyucusu tarafından ihlal edilmiş olması. Microsoft'un konuyu mahkemeye taşımasının ardından Google cephesinden, girişimin inovasyonlara engel olduğu açıklaması geldi.

‘AppStore' Davası: Apple'ın, ‘AppStore' adını markalaştırmak isteğine Microsoft'n başını çektiği bazı firmalardan tepki geldi. Microsoft konu ile ilgili olaral ‘AppStore' adının markalaştırılmaması talebiyle dava açtı. Apple ise, Amazon tarafından e-kitap okuyucusu için açılan online mağazanın ismi için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

Blu-Ray Davası: LG'nin Sony'ye karşı açmış olduğu bu davayı kazanmıştı. Sony davayı kaybedince300 bin civarında PlayStation 3'ün satışı da gerçekleşmemişti. Sony bunun karşılığında LG'yi 130 bin euro cezaya çarptırdı.

Kod Kopyalama Davası: Oracle entegre ve açık işletme donanım ve yazılım sistemleri sunan bir şirket. Oracle, geçtiğimiz ağustos ayında android işletim sisteminin bazı kodlarının Java'dan çalındığı ve bu kopya kodların kendi patent ve telif haklarını ihlal ettiği iddiasında bulunuyor.

Bildirim Sorunu: Twitter da popüler bir sosyal paylaşım sitesi olarak patent davalarına taraf oldu. TechRadium adlı kitle bildirim sistemleri hizmeti veren şirket tarafından Twitter'a telif ve patent davası açıldı. TechRadium'un IRIS yazılım sistemi bir grubun e-posta, yazı ve ses olarak takip edilebilmesine olanak sağlıyor.

Elma Davası: 1980'li yıllarda başlayan davanın tarafları Apple Inc. ve Beatles'ın şirketi Apple Corp. Davada ilk karar Apple Inc. lehine 2006 yılında verildi. İki taraf arasındaki kavga aralık ayında Beatles şarkılarının iTunes'ta satışa sunulmasıyla bitmiş gibi görünse de, Apple Inc. tarafından ‘elma' şekli için yapılan patent başvurusuyla yeniden alevlendi.

Arşiv

Etiketler