ANKARA - Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, kapalı mekanlarda sigara kullanma yasağı ile fiyatların artması sigara kullanımını %25 oranında düşürmüştür, yapılacak olan uyarıların da bu oranı %5 daha düşürmesini bekliyoruz dedi. Ülkede kararlı bir şekilde sigara ile mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Sigara ve sağlık ulusal komitesi olarak, belirli hedefler doğrultusunda hareket ettiklerini söyleyen Dağlı, kapalı alanlardaki yasağın başarı getirdiğini kaydetti.

19 Temmuz'dan bu yana uygulanmaya başlanan sigara yasağıyla birlikte yılın başında konulan zamların, sigara kullanımını %25 oranında düşürdüğünü, resimli uyarı levhalarının da bu oranı % 5 kadar aşağı çekmesini umduklarını söyledi. On sene içerisinde Türklerin şu zamanda içtiği sigaranın yarısını bile içmeyeceklerini belirtti. Ülkemizde en fazla zafiyetin satıldıkları yerlerde yapıldığını söyleyen Dağlı, bunu önlemek bizim görevimiz dedi.

REKLAM SİGARA İÇİMİNİ ÖZENDİRİYOR

Sigara işletmelerinin özellikle sigaranın satıldığı noktalarda özendirici reklam ve  tanıtımlar ile kullanımı teşvik ettiklerini söyleyen Dağlı, Sigara tanıtım yasaklarının sağlam uygulanmasının gerekli olduğunu, firmaların promosyon ve tanıtım yapmamaları gerektiğini belirtti. Yasalarda olduğunu fakat işletmelerin satış noktalarında reklam yaptıklarını söyledi. Bakkala girildiğinde canlı rafların göze çarptığını, bu tip tanıtımları kaldıracaklarını ifade etti. TAPDK'da sigara endüstrisine çok iyi gelecek yönetmeliğin bulunduğunu, ancak bu yönetmeliğin doğru çıkması gerektiğini ve bunun için çalışacaklarını söyledi. Sigaranın satıldıkları yerlerde kararmanın yapılması gerektiğini, yurtdışında bunların tezgahların altından çıkarılıp verildiklerini, Türkiye de ise renkli ve canlı raflarından tezgah altına bunları indireceklerini, böylece insanların gözüne hitap etmeyeceklerini belirtti.

Sigara vergilerinin yurt dışında yüksek olduğunu fakat ülkemizde bunun daha yüksek olduğuna yönelik bir yanılsamanın olduğunu söyledi. %70 oranında verginin doğru olduğunu ancak sigara paketinin bir dolara satılmasını sağlarsan, vergide bir şey yapmadığını ifade etti. Aynı sigara paketinin Avrupa'da 6-7 Avro'ya satıldığını, fakat Türkiye'de onda biri fiyatına satıldığını söyledi. Dağlı, kulanım oranının düşmesi için satış ücretlerinin yükseltilmesi, vergisinin arttırılması, ve reklam faaliyetlerinin sıkı denetlenmesi gerektiğini belirtti.  

Arşiv

Etiketler