Çoğu ilimizde, reklam tabelalarının kirlilik yaratmasıyla ilgili olarak, tabelaların toplatıldığını, kaldırıldığını yasaklandığını, haberlerden sürekli duyar ya da okuruz. Reklam tabelalarının bu tip uygulamalara maruz kalmasının mantıklı nedenleri bulunmakla birlikte, anlaşılamayan durumlar da bulunmaktadır. Aslında, çoğu şehir merkezinde bulunan tabelaların, hangi koşullar altında kullanılabilecekleri bilinmektedir. Örneğin ebatları, nerelerde yer alabilecekleri bellidir. Belirlenmiş olan yerlerin dışında ise kullanılmaları her zaman için problem yaratmaktadır. Fakat bazı illerde belirlenmiş yerlere konulan tabelaların bile kirlilik yarattığı, bu nedenle kaldırılacakları veya kaldırıldığı haberler arasında yer almaktadır. Genellikle, tabelaların malzemesinin görüntüsü, üzerinde yer alan tasarımların kötülüğü veya tasarımın basıldığı malzemenin içinde bulunduğu durumdan kaynaklanan olayları, reklam ajansları veya tabelaların kiralanmasından sorumlu kuruluşlar, çok az bir zamanda, küçük bir maliyetle düzeltilebilecekleri de bilinmektedir.

Bu noktada, tabelaların üzerinde yer alan reklam tasarımının basıldığı malzemenin dış koşullara dayanıklı olması sağlanabilir. Reklam tasarımını tabelalara uygulayan kuruluşun veya ekibin montajı denetlenebilir. Çünkü birçok reklam tasarımı, dış koşullara dayanıklı malzeme üzerine basılmış olmasına rağmen, tabela üzerine monte edilmesi esnasında, uygulayıcıların dikkatsizliğinden kaynaklı olarak, tam yerine oturtulmamaktadır. Daha sonra, dış koşulların da etkisiyle yırtılmakta veya kabarmaktadır. Bunun dışında, üzerindeki reklam tasarımının kötülüğünden de bahsedebiliriz. Gerçi tabelaların kaldırılma sebepleri arasında, en az etkisi olan, reklam tasarımının kötülüğü olmaktadır. Çünkü yerel yönetimler daha çok, tabelaların şehir içerisindeki görüntüsüyle ilgilenmektedir. Tabelaların kiralanmasından sorumlu olan ajanslar ya da denetimini yapan kuruluşlar, tabelaların hem malzemesini hem ebatlarını hem de uygulayıcıları kontrol edebilirler. Yerel yönetimlerin belirlemiş olduğu haliyle kullanılmasını sağlayabilirler.

Şehir görüntüsünü bozmayan, tam tersine ona zenginlik katan tabelaların yerleşimi yeniden yapılabilir, malzemeleri düzgün seçilebilir. Uygulamaların düzgün yapılmasını sağlamak kaldırmaktan çok daha büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü reklam tabelaları hem firmalar için hem de reklam ajansları için oldukça önemli ve sıkça kullanılan reklam mecralarıdır. Üstelik buralarda kullanılan bu reklam araçları, tüketicilere en kısa yoldan ulaşan araçlar olmaları itibariyle de önemlidir. En az televizyon reklam mecrası kadar tüketicilerin üzerinde etki eden bu araçların kaldırılması önemli bir eksikliği doğuracaktır. Firmaların indirimlerini, kampanyalarını, tüketiciler için yapılan firmaların kolaylıklarını duyurması bakımından çok önemli olan bu tabelaların düzenlenmesi, firmalar, tüketiciler, yerel yönetimlerin kendileri için de çeşitli kazanımlar sağlamaktadır. Göze hoş görünen, insanların dikkatini çeken, şehir görüntüsünü güzelleştiren bir tabela tasarımının üretilmesini sağlayabilirler. Bunu zaten dijital baskı yapan reklam ajansları yapabilmektedir.

Arşiv

Etiketler