Ülkemizde sayıları 1.078 radyo istasyonu bulunmakta ve reklam pastasında ancak %3.18 paya sahipler. RATEM, radyolara düşen payın attırılması için Basın İlan Kurumu'a ait reklamların radyolara da verilmesini öneriyor.

1927'de yılında, ülkemizde başlayan radyo yayıncılığı, yayıncılığın yeni başladığı tarihlerde, haberlere ajans denilmekteydi. Ajanslar hepsi birden dinlenmekteydi. Ajans başladığında herkes tarafından dinlenirdi. 1960 yılına kadar savaş haberlerini, darbe haberleri ve siyasi gelişmeleri, kazaları v.s. hep radyolar iletti. Televizyonların hayata girmesiyle, radyoların insanlar üzerindeki etkisi azaldı. Radyolar aynı televizyonlar gibi 1990 yıllarında ülkemizde serbest bırakıldı.

Aynı televizyon kanallarının özel olarak açılmaya başlamasıyla, radyo istasyonları da özel olarak açılmaya başladı ve bugünkü istasyon sayısına ulaştı. 2006 senesinde yapılan araştırmaya göre, Almanya'da, 327İngiltere'de 384, Fransa'da 437 radyo istasyonu bulunmaktaydı. Türkiye'de ise radyo enflasyonu vardı. Bu radyoların 35 ulusal, 99 bölgesel, 944 tanesi ise yerel yayın yapmaktaydı. Burada sözünü ettiğimiz radyolar karasal radyo lisansına sahipler, uydu yayınları yapan 50 radyo istasyonu bulunmakta.

REKLAM PASTASININ EN KÜÇÜK DİLİMİ RADYOLARIN

Geçtiğimiz sene medyanın aldığı reklam geliri 2.767 bin TL idi. Bu rakamın %3.18'i radyolarındı. Yani 88 milyon TL. ekonomik krizin etki ettiği reklam gelirleri %14.62 küçülme göstermişti. Radyo reklamlarında ise bu küçülme %21.08 olarak gerçekleşmişti. Aslında krizin etkisi veya değil radyo reklamlarına düşen pay %3 olarak kalıyor. Geri kalan %60'ı ulusal kanallar paylaştı.

Radyoların reklam gelirlerinin bu kadar az olması, radyoların sağlıklı bir şekilde gelişimini engelliyor. Bu durumu düzeltmek için, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği harekete geçti. İlk önce Basın İlan Kurulu'nda düzenlemeler yapıldı ve kamu reklamlarının radyo ve televizyon kanallarına verilmesi sağlamaya çalışmaktalar. Şimdiye kadar bu tip ilanlar, yazılı basına verilmekteydi. Bunların yıllık ederi ise 120 milyon TL olmaktadır.

Arşiv

Etiketler