Reklam ajansları; iletişim tekniğinin hazırlığından başlar, yaratıcı tasarımı üretir ve uygulanmasını sağlayarak devam eden, bütünleşmiş tanıtım hizmeti sunan bir kurumdur. Şirket profilinin ve mali altyapısının çıkarılması ile başlayan kampanya çalışması, genellikle bilgisayar destekli olarak gerçekleştirilen, grafik tasarım ve bu tasarımların, kullanılacak tanıtım aracına uygulanması ile son bulur. Bu aşamaları, uzmanlık alanları zaten tanıtım olan ajanslar gerçekleştirmektedir. Reklam ajansları; markaların ilk çıkışından, zirveye geçene kadar, her aşamada onu büyütüp, farklılaştıracak, ona destek verecek Pazar araştırmalarını yapar. Bünyelerinde fotoğraf ve film çekimlerini bulundurabilmektedir. Multimedia hizmetleri, halkla ilişkiler, pazarlama ekibi v.b. gibi bölümler ajansın yapısına bağlı olarak bulunabilmektedir. Ne tip ajanslar, bu sektörün hangi alanlarında çalışmaktadır? sorusuna verilecek yanıtı, madde madde sıralamaya çalışırsak;

  • Ofset baskı üzerine çalışan reklam ajansları: dergi, katalog, afiş v.b tasarımları matbaaları kullanarak yaparlar.
  • Matbaalar da günümüzde ajanslar gibi faaliyet göstermektedir. Gene kitap, dergi, afiş, el ilanı, insert, gazete v.b. baskılarını yapmaktadır. Fakat ajans gibi uygulamasını yapmamaktadır.
  • Açık hava tanıtım ajansları; genellikle dijital baskı biçimlerini kullanırlar aslında dijital ajanslar olarak ta geçerler bunlar da; bilboard, afiş, tabela v.b. araçlar için tasarımı hazırlar ve uygulanmasını sağlar.
  • Promosyon alanında çalışan reklam ajansları; genellikle firmayı tanıtmak için, gene promosyon ürün hazırlayıp, piyasaya dağılımını sağlayan ajanslardır. Örneğin; kalem, ajanda, bardak, rozet v.b.
  • İnternet Reklam Ajansları; Banner, tıklama başı maliyet  çalışmaları , E-Mail Tanıtımları, Pop up tanıtımları, Satış Ortaklığı, İçerik Sponsorlukları , gösterim başına gibi mecraları kullanarak hizmet vermektedir.
Elbetteki bunlar alanları doğrultusunda çalışan, başka mecraları kullanmayan ajanslardır. Bunların dışında yukarıda da bahsettiğimiz gibi tam entegre ajanslar bulunmaktadır. Az da olsalar, bu tip ajanslar, yukarıdaki tek alanda çalışan, ajansların yaptıkları bütün işleri, kampanya dahilinde, kendi bünyelerinde olmasa bile dışarıdaki ajanslarla işbirliğine giderek yapabilmektedir. Burada firmayı, hiç işin içeriğine karıştırmaksızın, gerekli tüm mecraları kullanarak, tam teşekküllü hizmetleri her alanda gerçekleştirebilmektedirler. Bu şekilde yapılan kapsamlı kampanyaların hangileri olduğunu düşünürsek, seçim zamanlarında, siyasi partilerin tanıtım kampanyaları aklımıza gelebilir. Siyasi partiler onları taşıyacak, kampanyaları, tam teşekküllü tek bir ajansa vermektedir. O ajans ihtiyaç duyduğu tüm mecraları, kendi bünyesinde yapamasa bile, o alanda faaliyet gösteren ajansla ortaklık kurarak yapabilmektedir.

Arşiv

Etiketler