Google ve Apple'ın piyasadaki hakimiyetine karşı güce ihtiyaç duyan Microsoft ve Nokia birleşme yoluna gidiyor. Her ne kadar değeri son dönemde düşmüş olsa da, Microsoft ve Nokia kendi alanlarında lider durumda. Stephen Elop'un Microsoft'tan Nokia'ya CEO olarak transfer edilmesiyle başlayan birleşme söylentileri de böylece açıklığa kavuştu. Nokia yaptığı açıklamada üreteceği akıllı telefonlarda Windows Phone işletim sisteminin kullanılacağını ve Microsoft arama motoru Bing'in Nokia arama servisine güç desteği vereceğini söyledi. Microsoft harita servisinde de Nokia Maps çekirdek olarak kullanılacak.

Bu birleşmenin işaret ettiği nokta şu ki, iki şirket de Google ve Apple'ın önemli bir pay sahibi olduğu akıllı telefon pazarının dışında kalamadı ve akıllı telefonların artan baskısı neticesi bu birleşme kararı alındı. Nokia yaptığı açıklamalarda Android işletim sistemine olumlu bakmadığını sık sık dile getirmişti. Bu durumda böyle bir stratejik işbirliği neticesinde üretilecek olan telefonların Windows Phone 7 ağırlıklı olacağını ve WinMo tabanlı akıllı telefonların farklı segmentlerde karşımıza sık sık çıkacağını söyleyebiliriz.

İki şirket arasındaki işbirliğinde temel olarak alınan noktalar ise Google ve Apple'ın kullandığı sisteme benzeyen farklı bir sistem yaratılacağını gösteriyor. Bing ana arama motoru, Microsoft AdCenter da reklam servisi olarak kullanılacak. Microsoft Bing Maps ile Nokia Maps birbirlerine uyarlanarak, bütünleşik bir sistem haline gelecek. Nokia OviStore ve Microsoft Marketplace birleştirilecek.

Nokia ve Microsoft “donanım senden yazılım benden” kardeşliğine giderken, diğer yanda Apple Google Android'i frenlemek için Yavru iPhone olarak da adlandırılan bir mini iPhone ile orta segmente de hakim olmayı hedefliyor. Mevcut modelin daha küçük bir versiyonu olan yavru iPhone, daha düşük bir fiyatla piyasaya sürülecek ve sözleşme gerektirmeyecek. Yavru iPhone şimdilik sadece söylentiden ibaret. Apple cephesinden gelen resmi bir açıklama yok.

Arşiv

Etiketler