MOBİL REKLAMCILIK SEKTÖRÜNDE 2010 YILI ÖNGÖRÜLEN GELİR ARTIŞI: 3.5 MİLYAR DOLAR

İnternet üzerinden çeşitli şirketlere ve bireylere bilgi sağlayan bir firma olan ‘Informa'nın cep telefonu reklamcılığı üzerine yaptığı son araştırmaya göre 2010 yılında sektör 3.5 milyar dolarlık bir hacme ulaşacak. Ek olarak, sektörün önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu yüksek ivmeli büyümeyi koruyarak, toplam değerini 6 ya katlaması ve 24 milyar dolar değere ulaşması beklenmekte.

Informa'nın yapmış olduğu çalışmada sektör öncüleri Google ve Apple'ın güçlü girişimlerine atıfta bulunulmaktadır. Bu girişimlerin geçmiş 12 aydaki hızlı büyümenin temel sebepleri olduğu belirtilmiştir. Söz konusu çalışmanın belirttiği; sektörün hızlı büyümesine etki eden diğer etKenler şunlardır.

2010'dan sonraki 5 yıllık süreçte, cep telefonu operatörlerinin reklam gelirlerinden aldıkları payların %26 dan %20 ye düşmesi beklenmektedir. Informa'ya göre cep telefonu program tedarikçileri(Apple, Google, Jawa vs.) çoktan diğer tedarik zinciri elemanlarıyla yakın işbirliği anlaşmaları sağladılar. Bu gelişmeler program tedarikçilerinin kendi içlerinde reklam çözümleri üretmelerindense bu işi iş birliği ile kolayca yapabilmelerini sağlayacak. Bu firmalar arasında yükselen bir diğer trend ise reklamları hediyeler veya diğer değerli unsurlar karşılığında cep telefonlarından izlemeyi kabul etmiş üyelere geniş bir veritabanı oluşturmak.

Son olarak, Informa'ya göre önümüzdeki 18 ay sektörde birleşme hareketleri görebiliriz. Büyük firmalar, kullanıcılarına, başka partnerlere ihtiyacı kalmadan reklam hizmeti sunabilmek için, diğer tamamlayıcı firmalarla birleşebilirler. Iforma Telekom ve Medya'nın analisti ve Mobil Reklamcılık'ın yazarı olan Shailendra Pandey bu sektöre dair düşüncelerini şöyle belirtiyor, “Apple firmasının iAd adındaki reklamcılık platformu, sektördeki rakiplerini stratejilerini hızlıca geliştirmeleri için zorluyor. Google bu gelişmelere, AdMob ile birleşerek cevap verdi ve mobil reklamcılık için 1 milyar dolar kaynak oluşturacağını açıkladı. Ayrıca Google 2008'den 2010 yılına kadar cep telefonu arama motoru gelirlerinde %500lük bir büyüme elde ettiğini bildirdi.

Pendey'e göre Google ve Apple gibi büyük firmaların sektöre yaptığı büyük yatırımlar marketteki getiri potansiyelini doğrular nitelikte. Bu gelişmeler aynı zamanda diğer markaların sektöre girişini tetikleyebilir.

Arşiv

Etiketler