Nükleer İran'a Karşı Birlik Derneği başta olmak üzere, farklı lobiler tarafından protesto edilse de, New York Taksi ve Limuzinciler Odası tarafından yapılan ankete katılan New York'lular kent için en uygun modelin Karsan tarafından tasarlanan araç olduğunu söyledi.

Ankete 22 bin 600 New York'lu katıldı. Son üçe kalan Karsan, Nissan ve Ford'un ayrı ayrı değerlendirildiği sonuçlarda, yüzde 66 ile Karsan birinciliği aldı. Nissan'ın yüzde 43, Ford'un da yüzde 38 aldığı anket sonuçları direk etkilemese de, değerlendirmelerde dikkate alınacak. New York Taksi ve Limuzinciler Odası Başkanı David Yassky, sonuçlarda aracın panoramik görüş imkanı sağlayan tamamen cam tavan ve kendine özgü tasarımının etkisi olduğunu ancak, sonucunun açıklanması konusunda kesin bir tarih olmayan ihalede karar verilirken, dayanıklılık, onarım ve yedek parça maliyetinin düşük olması ve çevresel özelliklere de bakılacağını belirtti.

İhalede finale kalan Karsan'a hükümet de destek veriyor. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Karsan Bursa Fabrikası'na yapacağı ziyaretin ardından, 27 Şubat'ta çıkacağı Latin Amerika seyahatinden önce New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ile görüşecek. 2 ay içinde sonuçlarının açıklanması beklenen ihalede imzalar en geç 2011 yılı sonunda atılacak. Karsan ihaleyi kazanması halinde 2013 yılında V1 New York sokaklarında olacak.

V1 birçok açıdan rakiplerine göre avantajlı durumda. Tasarımın özgünlüğü ve ergonomikliği ise bu avantajların başında geliyor. Mevcut durumda kullanılan 13 bin New York taksisinden sadece 300 tanesi tekerlekli sandalyeye elverişli. Oysa Karsan V1'de tekerlekli sandalyenin manevra yapabileceği bir mekan yanında işitme engelliler için gerekli cihazlar da yer alıyor. V1, görme engellilerin kullandığı işlevsel cihazların yanında, özellikle bu kişilere hizmet veren hayvanların da konforunu sağlayacak bir tasarıma sahip. Kapıları 90 derece açılabilen, bisiklet, bebek arabası ve geniş paketler için uygun alana sahip olan V1 efsane taksi Cheker'in tahtına da şimdiden aday gösterilmiş durumda. Cheker hafızalara Robert De Niro'nun oynadığı ‘Taxi Driver' filmiyle kazınmıştı.

Arşiv

Etiketler