İlk kez 2007 yılının Mart ayında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) – Avustralya önderliğinde Sidney'de başlatılan ve 2008 yılında küresel bir etkinliğe dönüşen Dünya Saati (Earth Hour) hareketi bu yıl da 26 Mart 2011'de 20.30'da ışıkların 1 saatliğine kapatılmasıyla gerçekleştirilecek.

2011 yılı etkinliğine dünya çapında 60 ülkeden birçok kurumun katılması bekleniyor. Etkinliğe katılmak isteyenlerin evlerindeki ışıkları da bir saatliğine kapatmaları gerekiyor. Mart 2009'da 88 ülkenin katılımıyla 4400 şehirde katılım sağlanan Dünya Saati hareketine 2010 yılında Türkiye'nin de dahil olduğu 128 ülke katıldı. Dünya Saati hareketinin amacı sürdürülebilir çevreye dikkat çekmek amacıyla iklim değişikliği sorununa işaret etmek.

Bu yıl harekete destek verecek olan kurumlar arasında Hilton Worldwide Türkiye Otelleri, İş Bankası, Kadir Has Üniversitesi, Kipa ve Panasonic de yer alıyor. Kipa harekete tüm dekoratif iç, dış totem aydınlatmalarını kapatarak ve mağaza iç ışıklarını da yarıya indirerek katılacak. Kipa bu harekete 2020 yılına kadar karbon emisyonunu yüzde 50 azaltma hedefi doğrultusunda destek veriyor.

Panasonic de verdiği destek doğrultusunda Avrupa'da bulunan pek çok binasında ışıkları kapatıyor. Bu yıl İstanbul'daki Panasonic Türkiye Ofisi de harekete katılarak Avrupa ile aynı anda ışıklarını söndürecek. Aynı zamanda İstanbul'da bulunan açıkhava ilanlarının ışıkları da kapatılacak.

DHL Supply Chain de harekete destek vereceğini açıklayan bir diğer şirket. DHL'in lojistik çözümleri ve tedarik zinciri şirketi DHL Supply Chain de merkez ofisinde ve 300 bin metrekareden büyük bir alanı kaplayan tesislerinde ışıkları güvenliği etkilememek üzere bir saatliğine kapatacak.

Yakala Co da Cumartesi karanlığa bürünecek olan şirketlerden birisi. Yakala co belirlenen saatte ofis ışıklarını kapatacak ve aynı saatte www.yakala.co adresinde de bir karartma operasyonu gerçekleştirecek.

Dünya Saati hareketi için geri sayım sürerken, birçok şirketten bu harekete katılacağı bilgisi gelmeye devam ediyor.

Arşiv

Etiketler