Google’dan Farklı Bir Müzik Deneyimi “Blob Opera”

Google’ın Sanat ve Kültür laboratuvarı makine öğrenimi deneyimi ile operaya ilgi duyanları eğlendirebilecek yeni bir etkileşim sunuyor. Google ve sanatçı David Li tarafından geliştirilen interaktif sanat ve kültür deneyimi Blob Opera, opera ustalarına ait sesleri ve makine öğrenme teknolojisini bir arada kullanıyor. Rengarenk animasyon karakterler üzerinden kendi parçanızı oluşturabileceğiniz Blob Opera eğlenceli bir şekilde vakit geçirebilmenize imkan veriyor.

Kendi Operanızı Oluşturun

David Li, sevimli ve renkli bir oyuncak gibi gözüken ufak yaratıkları opera sanatçılarının gerçek kayıtlar ile eğitiyor. Dört ayrı ‘’blob’’ dört opera sanatçısının seslerinden yararlanıyor. Tenor Christian Joel, bas Frederick Tong, mezzo-soprano Joanna Gamle ve soprano Olivia Doutney 16 saat boyunca seslerini kayıt altına alıyor.

Kayıtlar doğrudan bloblar üzerinden kullanıma sunulmuyor. Sesler tamamen onları eğitmek ve aralarındaki uyumu sağlayabilmek için ek bir model olarak çalıştırılıyor. Google AI modeli, operanın neye benzediğini bloblara gösterebilmek için yol gösteriyor. 

Küçük karakterler makine öğrenmenin doğası gereği sanatçıların çıkardığı gibi anlamlı sesler ve cümleler kuramıyor. Fakat operadaymışçasına sesler ve ritimler oluşturuluyor. Rastgele seslerin olmaması bu düzen içerisinde müthiş bir ahenk yaratıyor. 

Müzik Tutkunlarına Özel

Sesler üzerinde oynamak istediğiniz zaman blobları aşağı, yukarı veya yana hareket ettirebiliyorsunuz. Kullanıcılar istedikleri zaman kaydettikleri bu deneyimleri paylaşabiliyorlar. 

Müzik tutkunları tarafından büyük bir ilgi gören Blob Opera, yapay zekaya ilgi duyan kişiler tarafından da yoğun bir ilgi görüyor. Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmeyi hedefleyen bu yeni uygulamanın kısa süre içerisinde büyük ilgi uyandırması ise David Li ve Google birliğinin işe yaradığını gösteriyor.

Uygulama henüz daha yeni olduğu için ufak tefek zorlukları ve hataları ortaya çıkabiliyor. Fakat bir süre sonra uygulamaya alıştığınız zaman son derece başarılı kayıtlar almaya başlayabiliyorsunuz. Tasarlanan seslerin lekeli çıkması problemi henüz çözülebilmiş değil. İlerleyen zamanlarda bu problemlerin çözüleceği söyleniyor. Fakat hataların giderilmesi ile ilgili Google cephesinden resmi bir açıklama gelmiyor. Sürecin ne şekilde işleyeceği ve uygulamanın hangi yöne gideceği ilerleyen dönemlerde belli olacak. 

Arşiv