Maliye ülkemizde ofis açtırıp, reklam pazarlaması yapan Google'ın bu işten 100 milyon dolar kazanıyor olmasına rağmen, bu ülkede vergi mükellefi olmamasını eleştirdi. Maliye Google'a 30 milyon TL'lik vergi kesti. Google'ın pek çok ülkede aynı yöntemi uyguladığı yani faturalarını İrlanda'da bulunan firması üzerine kesip vergiden kaçtığı ortaya çıktı. Pek çok ülke Google'la mücadele ediyor fakat bir sonu alamıyorlar. Google'ın ülkemizde bulunan firmalardan, reklam geliri olarak tahmini olarak 100 veya 150 milyon dolar kazandığı söyleniyor. Fakat bu reklamların karşılığında firmalara kesilen faturalar Google İrlanda bünyesinde kesildiğinden bu şirket Türkiye de vergi mükellefi değil. Türkiye maliyesi, bu sorun çözüm bulmaya çalışıyor, bunun için şirketten reklam gelir vergisini ödemesini istiyor.

Bu konuyla en çok uğraşan İngiltere'de, bir önceki sene Google 1.6 milyar sterlin kazandı. Ancak bu kazanç üzerinden, İngiltere'ye kurumlar vergisi ödemediği için, ülkenin vergi kaybı, 450 milyon sterlin olarak belirlendi. Orada da Google aynı taktiği uyguluyor. İrlanda'nın başkenti Dublin'deki Google Ireland Ltd'ye faturaları kestirip, vergi mükellefi olmadı. transfer pricing yöntemini kullanıyor.

Google, İrlanda'da kurumlar vergisinin düşük olmasından kaynaklı böyle bir şey yapıyor. İngiltere de kurumlar vergisi %28-30 civarında, İrlanda'da ise, %15 civarında. Gelirlerini vergisi az olan yerlerden alıyor, harcamalarını ise, vergisi yüksek yerlerde yapıyor. Yani transfer pricing yöntemini kullanıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internetteki yasaklar hakkında konuştu, buna göre, yasaklardan Google'ın sorumlu olduğunu, Türkiye'de reklam kazançları sağlayıp, bu ülkeye hiçbir katkı sağlamayan bu sitenin tavrını sürdürmesinin, Türkiye'deki vergi mükellefi olan vatandaşları rahatsız ettiğini söyledi.

Hukuk'un verdiği kararları gene hukuk yolları kaldırır dedi. Google bu kuralı yerine getirmek istemiyor. Bizim vatandaşlarımız nasıl ki hukuk'a saygılı ise olanlarında saygı göstermelerini bekliyoruz dedi. Google'a bir irtibat bürosu açmalarını söylediklerini ve bununla ilgili 30 vergi belirlediklerini söyledi.

YOUTUBE YASAĞINI GÜNDEME TAŞIMAK İSTEDİLER

Son zamanlarda Google'da olan yavaşlamanın ülkemizle ilgisinin olmadığını, bunun saptırma olduğunu söyledi. YouTube'un belli olan IP ‘lerden giriş yapılmasının yasaklanmasından sonra, bu siteyi alan Google'ın kendi IP'ler ile bu site IP'lerini birleştirdi. Bunu yasakları gündeme taşımak için özel olarak planladılar.

Arşiv

Etiketler