Google Ses ile Sağlık Analizi Projesini Geliştiriyor!

Google, her zaman kendisini bir internet motoru ve reklamcılık şirketinden daha fazlası olarak gördü. Şimdi teknolojisinin odağını sağlık hizmetlerine çeviriyor. Google, sağlık hizmetinin geleceğinin yapılandırılmış veri ve ses ile sağlık analizi yapan AI (yapay zekâ/makine öğrenmesi) olacağını iddia ediyor. Sesimizi kullanmak iletişim kurmak için esastır, ses kişisel bir özellik olmakla birlikte taklit edilmesi zordur. Peki, sesiniz sağlık durumunuzu yansıtabilir mi? 

AI yeni bir şey değil... En yakın eczane veya hastaneye giden yol tarifleri, ilaç almanız için hatırlatıcılar veya kondisyonunuzun ölçülmesi için Google'dan yardım isteyebilirsiniz. Tıbbi uzmanlar, AI alanındaki gelişmeleri, özellikle kanser olmak üzere çeşitli hastalıkların tanı ve iyileştirici tedavi seçeneklerini geliştirmek için kullanıyor. Şimdi Google, AI yeteneklerini potansiyel hastalık tespitine, veri altyapısına ve sigorta verilerine uyguluyor.  

Google Sesli AI Projesi Ne Zaman Hayata Geçecek?

Projenin bir parçası olarak Google ses ile sağlık analizi yapan ses tanıma özelliğini sağlık sektörüne ve özellikle hekimlere yardımcı olmak için kullandırmayı amaçlıyor. Sağlık verileri, makine öğrenmesi algoritmaları ile yeni bir elektronik kayıt standardından görüntülemeye ve DNA sıralamasına kadar sayısallaştırılıp, yapılandırılıyor. Google, sağlık verilerini almak için yeni yöntemler yaratarak bu verileri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde işlemeye yardımcı oluyor.

Klinik dokümantasyon kullanımını kolaylaştırmak için yapay zekâ (AI) ve ses tanıma yazılımlarından yararlanacak olan Google, Stanford gibi bazı üniversite birimleri ile çalışmalar yapıyor. Bununla birlikte Google, proje veya son gelişmeler hakkında yorum yapmaktan kaçınıyor. Ek olarak, Google, bu araştırmalar sonucunda geliştirilen herhangi bir aracı kamuoyuna açıklamayı henüz düşünmediklerini belirtti.

Sesli AI, metin veya uygulamalar ile doğrudan etkileşimler üzerindeki kullanılabilirliğini ve üstünlüğünü kanıtlamanın henüz erken aşamalarındadır. Sağlıkta (yüksek sesle konuşulan özel verilerin duyulmasından rahatsızlık gibi) gizlilik endişeleri ise olayın başka bir boyutudur. Google Sesli AI, bu cephelerde başarılı olabilirse sağlık hizmeti katılan herkes için daha güvenilir haline gelecektir. Ayrıca, sağlık hizmetleri sürekli büyüyen ve aynı zamanda yılda milyarlarca dolarlık bir küresel endüstridir. Bu sistemi düzene sokmanın yollarını bulmak, büyük fayda sağlayacağı gibi sağlık teknolojileri rekabetini oldukça zorlaştırabilir. 

Arşiv