Sanayi Bakanı Ergün, Gıda Takviyesi adı altındaki ilaçların, zayıflamaya veya kilo almaya yardım ettiği, kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği gibi ifadelerle piyasada satışa sunulan reklamı ve tanıtımı yapılan ürünlerin, böyle özelliklerinin olmadığını söyledi. Bu ürünler ile ilgili reklamlara 460 bin liralık ceza kesildiğini söyledi. Bu tür ürünlerin, şeker, kolesterol, karaciğer, kalp, kanser, tansiyon gibi hastalıkları iyileştirdiği iddialarıyla birlikte, bu ürünlerinin etkilerinin tıbben kanıtlanamadığını ifade etti. Ergün, “yanıltan reklama inanmayın” çağrısında bulunarak, “zayıflamaya çalışırken, sağlığınızdan olmayın” dedi.

Bakan Ergün, bu ürünlerle ilgili reklamlarda, benzer ürünlerden daha iyi olduğu, hastalıkları iyileştirdiği veya tedaviye yardımcı olabileceği, anlamlarına gelen imaların, mevzuata uygun olmadığını söyledi. Bu konuyla ilgili, Reklam Kurulunun incelemelerinin sürdüğünü ifade eden Ergün, “tüketicilerin mağdur olmaması için onları uyarmayı faydalı gördüm” dedi.

Ergün, reklam kurulunun incelemelerinin, söz konusu reklamlarda iddia edilenlerin, genellikle bilimsel anlamda kanıtlanamadığı tespit ediliyor. Bu yüzden anılan ürünlerle ilgili olarak yayınlanan ve hastalıkları önlemesi veya tedavi etmesi ile ilgili imalarla güvenilmemesi, tüketicilerin sağlığı ve maddi çıkarları için önemlidir.

Bakan Ergün, bu ürün reklamlarında olan tarım ve Köy işleri Bakanlığı Onaylı” ifadelerinin olduğunu ama bu tür onayların üretim veya ithalat izin işlemleriyle ilgili olduklarını, ürünlerin etkileriyle ilgili herhangi bir onayın olmadığı bilinsin dedi. Ergün, ürünlerin üzerinde bulunan “ilaç değildir” ve “doktorunuza danışını” gibi ibarelerin bulunmasının mevzuata aykırı olma durumlarını yok edemeyeceğini söyledi.

GIDA REKLAMLARINA CEZA YAĞDI

Sanayi Bakanı Ergün, geçen senede Reklam Kurulunun karara bağladığı 866 dosyanın 65'nin gıda sektörüne ait olduğu, görüşülen 65 dosyanın 62'sinin mevzuata aykırı bulunduğunu, bu dosyaların 56'sının durdurma cezası aldığını, 6 dosyanın idari para ve durdurma cezası aldığını söyledi. Gıda sektörüne verilen toplam idari para cezalarının miktarının 461.919 lira olduğunu, bu senenin ilk çeyreğinde de Kurul'a 972 adet başvuru yapıldığını, bunların 85'nin gıda ve gıda takviyesi reklamları olduğunu ifade etti. Bu tür şikâyet konularının Sanayi Bakanlığı'na iletilmesini istedi.  

Arşiv

Etiketler