Gıdaya takviye olarak kullanılan ürünlerin kitle iletişim araçlarında reklam tanıtımlarının yapılması olayına Türk Eczacılar Birliği karşı çıktı. Bu ürünlerin reklamlarının yapılmasının halk sağlığı üzerinde ciddi olabileceğini ve tanıtımın kontrolsüz kullanımı arttırabileceğini belirten Reklam Kurulu Kararlarına tam destek verdi.

Eczacılar Birliğinin yaptığı açıklamada, gıda takviyesi malların tanıtımının yapılması yasa dışı olduğunu, ayrıca halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturabilmeğini ifade eden Reklam Kurulunun uyarılarının doğru olduğunu söyleyerek şöyle devam etti, bu son zamanlarda gıda takviyesi ismi altında piyasada boy göstermeye başlayan, zayıflama veya kilo alma konusunda yardımcı olacağı, cinsel performansı arttırdığı, kanser dahil olarak pek çok hastalık için önleyici, hatta iyileştireceği söylenen malların reklamlarının, çeşitli kitle iletişim araçlarında bu kadar çok yer almasının endişe verici olduğunu düşünüyoruz. Kullanımının çok dikkatli olması gereken bu çeşit malların, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca Ruhsat verilerek, üzerinde durulmaması da farklı bir önem taşıyan bir sorun olmaktadır.

İlgili malların ruhsatının Sağlık Bakanlığı Tarafından verilerek takibinin de aynı Bakanlık bünyesinde yapılmasını bizler zorunluluk olarak görmekteyiz, Reklam Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan açıklama da aynı şekilde, biz sağlık uzmanlarının şimdiye kadar ki endişelerinin kesinlikle gereksiz olmadığını göstermiştir. Geri dönüşü olamayacak sağlık problemlerine davetiye çıkarılmaması gerekçesiyle, gıda takviyesi ismiyle satışa sunulan malların Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlarının verilmesini ve bir tek eczaneler vasıtasıyla halka arz edilmesini sağlayan düzenlemelerin hızlıca yapılmasını gerekli görüyoruz denildi.  

Arşiv

Etiketler