New York taksi, ihalesinde “Geleceğin Taksisi” ile 14 Finale kalan Karsan ve Nissan firmaları, metro ve otobüs duraklarında ücretsiz olarak dağıtılan Metro gazetesinde verilen ilanla protesto edildi. Ciddi bir okuyucu kitlesine sahip olan gazeteye Nükleer İran'a Karşı Birlik Derneği tarafından, ön ve arka sayfada verilen ilanda firmaların İran ile ticaret yaptığı iddia ediliyor ve bu nedenle de finalistler arasından çıkarılmaları talebinde bulunuluyor.

Mart ayında açıklanacak olan ihale sonuncunda kazanan firma, üreteceği 26 bin 500 taksiyi New York halkının hizmetine sunmuş olacak. Karsan tarafından geliştirilen yüzde 100 Türk Malı olan V1, Gölcük'te üretimi yapılan Ford Transit Connect ve Japon markası Nissan'ın geliştirdiği taksi modeli son 3 finalist olarak belirlenmişti. Karsan V1 verilen ilanlara rağmen, Amerikan basınında olumlu tepkilerle yer almış ve tasarım beğeni toplamıştı. V1 engellileri de düşünen elektronik rampa, tamamen camla kaplanan tavan, CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) motoru, internet hizmeti, araç üzerindeki ekranlara reklam alınabilmesi gibi özelliklerle donatılan V1'in elektrikli motor donanımı da ilerleyen zamanlarda gerçekleşecek.

Teknik özellikleri bir yana bırakılırsa, Karsan ihaleyi kazanmadan önce bir marka olma yolunda önemli bir aşama kaydetmiş durumda. Örneğin çekimleri mart ayında başlayacak olan yeni filmi için ünlü Hollywood yıldızı Bruce Willis V1'i talep etti ancak ihale sürecinde olduğu için bu öneri reddedilmek durumunda kaldı. Karsan, marka olma yolunda tasarımın önemini de ortaya koydu. Özgün olan, ihtiyaçlara yönelik işlevler doğrultusunda projelendirilen, değişen teknolojik koşullara ve gerekliliklere uyarlanabilir olan bir tasarım, hedefine ulaşma yolunda önemli bir aşama kaydetti. İhalenin kazanılması halinde, New York'ta geçen bütün yapımlarda Karsan V1 görünecek. Marka olmak, egemen olabilmeyi gerektirir. Karsan, ihaleyi kazanması halinde bu konuda önemli bir avantajı da eline geçirmiş olacak. Karsan ayrıca, “Amerikalı bir firmanın tecrübesine sahip” olmadığı şeklinde kendisine yöneltilebilecek olan eleştirilere engel olmak için, otomobillerin güç ünitelerini üretmek için General Motors ya da Chrysler gibi firmalarla ortaklık arayışı içinde.

Arşiv

Etiketler