Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir habere göre; gazete ve dergi tirajlarında düşüş yaşanmaya başlamış. Bu düşüş birçok sebebe bağlanırken, herkesin de kafasında farklı bir sebep yatıyor.
Türkiye'de ki okuma yazma oranına bakarsak; sayının değişen eğitim sistemi ile daha da arttığını görebiliriz. Peki, okuma yazma oranı artarken, gazete ve dergi tirajları neden düşüyor? Baskı sayısındaki bu düşüşü okuma oranına bağlamaktan çok, gelişen teknolojiyle ilişkilendiriyorum. Teknolojinin en randımanlı zamanlarını yaşadığımız şu günlerde, gazete ve dergilerin dijital ortamda da yayınlanması, tirajların düşmesine neden oluyor diye düşünüyorum.
Z kuşağı diye tabir ettiğimiz yeni neslin elinde gazete olmayışı, sadece ilgi alanlarına hitap eden haberleri okuyor olmaları gibi nedenler de tiraj düşüklüğüne sebep olan önemli bir etken olsa gerek. Gazete kâğıdıyla hiç tanışmayıp direkt, tablet ve ya android telefonlardan haberleri takip eden yeni bir nesil yetişmeye başladığı için, tirajlarda da eski performans olmuyor. Yeni kuşağın aksine, gazeteyi eline almanın tadının bir başka olduğunu düşünen eski kuşak da olduğu için hala gazete ve dergiler basılıyor olsa gerek. Çünkü ulusal basındaki gazeteler, neredeyse dijital ortamda da yayın yapıyor. Bu işin beni asıl korkutan tarafı ise; 10 yıl sonra dijital dünyanın daha da gelişeceğini düşünürsek, artık gazete ve dergi takibinin sadece tabletler üzerinden yapıldığı, gazete basımının olmadığı bir dünyanın olacağı.
Dijital dünyaya inat, gazete kâğıdına dokunmadan, sayfaları tek tek çevirmeden haber okumanın pek tadı olmadığını düşünenlerdenim. Benim gibi düşünenler hayatta olduğu sürece gazete basım sayısı azalsa da, tamamen yok olmayacak.