Kullanıcılarının kişisel bilgilerini, sistemine kaydettiği hatta silinen tüm video, fotoğraf ve verileri bile sistemde tuttuğu iddia edilen Facebook'a eleştiriler bitmiyor.

Bu kez iddialar, sadece iddia olmakla kalmayacak gibi görünüyor. Almanya Anayasa Mahkemesi Başkanı, Facebook kullanıcılarına dikkatli olmalarını tavsiye ederek, uyardı. Facebook bu kez eleştirisini, insan haklarını koruyan, anayasa mahkemesinden aldı. Şu an Facebook'un kişisel verileri kayıt altında tutup, tutulmadığı bilinmiyor. Fakat bu konuyla ilgili daha fazla rahatsızlık meydana gelmesi durumunda, olaya anayasa mahkemesinin el atacağı aşikar. Alman Hükümeti, aralarında Facebook'un da bulunduğu sosyal medyacılarla bir süredir görüşme halinde. Amaç: veri güvenliği kuralları adı verilen belgenin kabul edilmesini sağlamak.

Facebook, kendisine yöneltilen tüm bu eleştiriler karşısında boş durmamış ve kullanıcılarına, kişisel bilgilerini korumaları için bazı seçenekler sunmuştu. Ama herkesin içinin rahatlaması açısından, veri güvenliği belgesini kabul etmesi, en sağlıklı yol olacaktır diye düşünmekteyiz. Böylelikle, tüm kullanıcılar kendini rahat ve güvende hissedeceklerdir.

Bir başka sosyal ağ sitesi olan Unthink'de, Facebook'u gizliliği ihlal ediyor gerekçesiyle suçlamış ve kendi kullanıcılarına %100 gizlilik ilkesiyle, tıpkı Facebook gibi hizmet vermeye başlamıştı. Unthink adı verilen bu sosyal paylaşım sitesinde, Facebook'un kullanıcıları, köle gibi yaptığından bahsederek; “biz de özgürlük var, kişisel bilgileriniz güvende” sloganıyla, kullanıcıları kendi taraflarına çekmişlerdi. Sürekli kendini yenileyen, sosyal medyadaki diğer rakipleriyle rekabet içinde olan Facebook, artık kafalardaki tüm bu soru işaretlerini, cevaplayarak, herkesi rahatlatmalıdır. Sosyal medyanın devi olarak gördüğümüz, tüm kişisel bilgilerimizi, özel hayatımızı, en özel fotoğraf karelerimizi bile paylaştığımız Facebook, bunu bize borçlu diye düşünüyoruz.

Sosyal medyaya her geçen gün, yeni bir sosyal ağ katılıyor. Belki Facebook kadar köklü ve geçmişi olan siteler olmasalar da, Facebook bu gidişiyle, sosyal ağlar savaşında mağlup olacak gibi görünüyor. Bu durum o kadar ilerledi ki, artık açılan yeni sosyal ağ siteleri bile, Facebook'un gizliliği ihlal ettiğini gerekçe göstererek, kendilerine pay çıkarır oldular.  

Arşiv

Etiketler