Trabzon'da düzenlenen 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları, gerçekleşen resmi açılış töreniyle başladı. Sporseverlerin yoğun ilgi gösterdiği törende, görkemli şovlar da beğeni topladı. Hüseyin Avni Aker Stadı'nda gerçekleştirilen açılış törini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan, Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varloşomidze, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile milletvekilleri ve davetliler de izledi.

Törende, Korhan Abay'ın yaptığı “Hoşgeldiniz” konuşmasının ardından, ülkelerin tek tek sunumları ve tören geçişleri yapıldı. İlk olarak Yunanistan'ın geçiş yaptığı törende, Norveçli sporcular ülkelerinde yaşanan terör saldırısı nedeniyle kollarında siyah bantlar ile geçiş yaptılar. Yaklaşık 40 dakikalık geçit töreninin ardından sporcular tribünlerde kendilerine kale arkasında ayrılan yere geçti.

EYOF 2011'e en fazla katılım sağlayan ülke 140 sporcu ile Türkiye oldu. Onu 114 sporcu ile Rusya Federasyonu, 100 sporcuyla da Sırbistan oldu. Törende son olarak geçiş yapan ve protokol tarafından ayakta alkışlanan Türk kafilesinin ardından oyunların maskotu olan “Hamsi” kıyafeti giymiş 15 genç de geçit yaptı.

Geçiş töreninin ardından kültürel etkinlik bölümünde horon ve kolbastı gösterileri yapıldı. Mustafa Erdoğan'ın sanat yönetmenliğini üstlendiği Anadolu Ateşi topluluğu üyeleri, EYOF gönüllüleri ve Karadeniz Teknik Üniversitesi kolbastı ekibinin de yer aldığı 1.300 dansçı, renkl,i lazer gösterileri eşliğinde sergiledikleri “Karadeniz'in Kanatları ve Vira Vira” adlı gösteriyle izleyenleri coşturdu. Müziklerinin Fuat Saka ve Yücel Arzen tarafından hazırlandığı gösteri için stadın zemini beyaza boyandı. Muhteşem ışık gösterileri ve ses efektleriyle desteklenen gösteride, Karadeniz'in yağmurlu havası, şimşekler, hırçın dalgalar, yağmurun ardından açan güneş, çiçeklerin dansı, yörenin önemli ürünleri çay ve fındık sembolize edildi.

EYOF'ta bugün atletizm, basketbol, hentbol, teniz, voleybol ve yüzme dallarında müsabakalar yapılacak. 26 Temmuz Salı günü de Judo, bisiklet ve jimnastik dallarında müsabakalar başlayacak.

Arşiv

Etiketler