Doktorların mesleklerini yaparken, reklama gitmeleri yasal düzenlemeler bağlamında yasaktır. Onlar reklam yapamazlar ve rekabet edemezler, onların reklam yapmaları, meslek etiklerine de ters düşmektedir. Doktorlar için hangi çalışmaları reklam olarak kabul edilmiş ve yasaklanmıştır?

Doktorların uzmanlık dallarını ilan etmeleri, Uzmanı olmadıkları halde, bazı alanların uzmanlık alanlarına girdiğini ve sahip olmadığı halde bazı sertifikalara sahip olduklarını göstermeleri reklam yasakları arasındadır.

Doktor Tabelaları nasıl olmak durumundadır?

En fazla ismi, soy ismi ve adresi, uzmanlık alanı, unvanı, muayene zamanlarını gösterebilen türde yapılmak durumundadır. En fazla iki renkte ve ışıklı olabilmektedir. Doktorlar ve diş doktorlarının, tabela ebatları ve adetleri bağlı oldukları odalar tarafından belirlenmektedir.

Doktorların basına demeç vermeleri veya makale yazmaları yasak

Reklam yapmak amacıyla, bilimsel olmayan yazı yazmaları veya açıklama yapmaları reklam yasaklarının arasına girmektedir. Bir doktorun herhangi bir hastalığa sebep olan etkenleri yazması ve yayınlaması yasalar dahilinde uygun olmaktadır. Fakat, bunun altına muayenehanesinin adını, adresini yani iletişim bilgilerini yazması, reklam yasakları arasında sayılmaktadır. Doktorların mail veya e-posta göndererek reklam yapması ise, ancak muayenehanesine gelen veya bir şekilde temas ettikleri kişilere yollanabilmektedir. Eğer hiç temas etmedikleri kişilere gönderirlerse, haksız rekabet etmiş olmakta ve reklam yasakları arasına girmektedir. Burada doktorların iletişim bilgileriyle beraber, hastaların bilgilenmesine sağlayacak konuların olması, muayenehanede bulunan cihaz bilgileri, ve doktorun muayene teşhis ve teknikleri de olabilmektedir.

Doktorlar bazen el ilanı ve broşürler dağıtmaktadır. Burada da aynı şekilde, iletişim bilgileri, muayenehane de bulunan cihaz ve onlarla ilgili bilgileri, uzmanlık alanları, ama bunların yanında toplumu bilgilendirici özellikte bilgiler de bulunmalıdır. Bunları web sitelerinde aynı şekilde yapabilmektedirler. Doktorlar kendi web sitelerini yapabilmektedirler. Ancak kendi web sitelerinde bir eczane veya tıbbi cihaz satan başka bir firmanın bilgilerini veremezler, onların sponsorluğunda da yapamazlar.

Aynı şekilde kendi siteleri üzerinden link vermeleri, banner yapmaları, google üst sıralarına tırmanma çalışmaları yapmaları ve bunlar aracılığıyla reklam yapmaları yasakları arasındadır.  

Arşiv

Etiketler