Y kuşağını hedeflemeye karar veren firmalar, dijital reklam bütçelerini artırıyorlar. Ama genç tüketicilere sorulduğunda, %60'tan fazlası internetteki banner, video ve mobil uygulama içi reklamları dikkate almadığını söylüyor. Yani reklamların işe yaraması için genç tüketicilerin olduğu yerde olmak yetmiyor. Hem onların olduğu yerde olmak hem de verilen mesajın ve kullanılan formatın onların davranışlarıyla uyumlu olması gerekiyor.

Bazı firmalar bu gerçeği fark etmeye başladı ve banner reklamlarla birlike videolardan önce görülen pre-roll reklamlar, genç tüketicilerin davranışları baz alınarak değişmeye başladı. Genç tüketicilerin dikkatlerini yoğunlaştırma süreleri oldukça kısa ve dijital reklamların içeriğinin buna uygun biçimde değişmesi gerekiyor. Araştırmalara göre pre-roll reklamların izlenme oranı yüksek değil; çünkü pazarlamacılar televizyon reklamlarını alıp videoların başına koyuyorlar ve içeriği platforma uyarlamak için hiçbir çaba sarf etmiyorlar.

Bu durumun istisnalarından biri, kısa bir süre önce Geico'nun hazırladığı pre-roll reklamlar. "Unskippable" adlı reklam serisi, genç yetişkinlerin video içerik başlangıcındaki reklamlara bakışını dikkata alarak hazırlanmış ve başarılı olmuştu. Bu reklamların hemen başında "Bu Geico reklamını atlayamazsınız, çünkü reklam zaten bitti" deniyor, ama reklam bundan sonra hala devam ediyor ve esas mesaj bundan sonra veriliyor. Geico reklamı, "atla" tuşuna basma zamanı geldiğinde reklamın izlenmeye devam etmesi için bir sebep sunarak başarılı oluyor.

Bu tarz yaratıcı yaklaşımlara ilave olarak, özellikle pre-roll reklam sürelerinin ciddi biçimde kısaltılması gerekiyor. Vine sayesinde artık birkaç saniyede anlatılan hikayeler, birkaç saniyede verilebilen mesajlar revaçta ve markalar da sadece birkaç saniyeliğine yoğunlaşabilen dikkati hesaba katarak reklam fikirleri düşünmeli. Bir video reklamın atlanmaması için, en fazla ilk 5 saniyeyi kapsayan ve reklamın geri kalanının izlenmesini sağlayacak biçimde dikkat çekici veya merak uyandırıcı bir başlangıç düşünülmesi gerekiyor. 

Statik bannerlar da artık gözden düşen reklamlar grubuna giriyor. Fotoğrafvari bir görüntüden oluşan reklamlar sıkıcı olarak görülüyor ve sosyal medya başta olmak üzere her tür internet platformu reklamlar için hareket eden görüntü özelliklerini platformlarına eklemek durumunda. Mesela video platformu Vessel'da banner formatı hiç kullanılmıyor ve hep hareket halinde reklamlara yer veriliyor. Kullanıcılar bu şekilde reklamı izlemeye teşvik ediliyor; ama reklamları zorunlu izlettirmek gibi bir çaba da söz konusu değil. Vessel'ın yaptığı araştırmalara göre bu format, hem hatırlanma hem de can sıkmama oranını artırıyor.

Kısa bir süre içinde genç yetişkinler, hızlı ilerlemeyen, statik olan veya duygusal etki bırakmayan bir reklam içeriğini modası geçmiş olarak değerlendirmeye ve izlemeye değer görmemeye başlayacaktır. Yapılan araştırmalar, mevcut formatların zaten etkisini yitirmeye başladığını gösteriyor ve bu veriyi dikkate almayan firmaların da dijital reklam bütçelerinin boşa gidebileceğini bilmesi gerekiyor.

 

Arşiv

Etiketler