İnternet kullanıcıları her geçen gün çeşitli web adreslerinde maddi değeri olan fotoğraflar, kitaplar, videolar ve oyun puanları depoluyor. Dijital varlık haline gelen bu kazanımların kişilerin vefatı halinde ne olacağı  merak konusu.

Bu boşluğu farkeden bir site dijital malvarlıkların ölüm halinde sonradan idare edilebilmesi için yeni bir hizmet başlattı. Adı iCroak olan site, yılda 150 sterlin yani 430 Türk lirası karşılığında kullanıcıların malvarlıklarını sınıflandırarak "vasi" veya "koruyucu" hesaplar oluşturuyor. Site tarafından kişinin seçtiği vasiye özel kullanıcı adı ve şifre gönderiliyor. Bu kişi dijital mirasa, ölüm durumunun belgelenmesi halinde sahip olabiliyor. Böyle bir sistemde kişinin vasiye maddi varlık bırakabileceği gibi ödenmemiş fatura bırakması da mümkün olabiliyor.

Sitenin başka bir hizmeti de ölen kişinin, kimsenin bilmesini istemediği üyeliklerini, bilgilerini sanal ortamdan temizlemek.

Goldsmiths Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada İngiltere'de her 10 kişiden birinin değerli üyeliklerinin şifrelerini vasiyetlerine ekledikleri belirtiliyor.

Arşiv

Etiketler