Yapımcılar ve yönetmenler, çeşitli projeleri için insan kaynağına ihtiyaç duyarlar. Cast ajansları ise, bu projelerde yer almak isteyen kişileri proje sahipleriyle buluşturarak, bu ihtiyacın uygun biçimde karşılanmasını sağlar. Biz, bu yazımızda işin sadece reklam çekimlerini ilgilendiren kısmından bahsedeceğiz.

Çoğu zaman, yönetmen veya yapımcının kafasında bir proje için belirli bir tipleme vardır. Bu tipleme, belirli bir yaş aralığını, görünümü, cinsiyeti veya yeteneği içerebilir. Cast ajansı, elindeki aday havuzunu değerlendirerek, proje sahibine uygun olabilecek kapasitede ve özellikte adayları iletmekle yükümlüdür. Deneme çekiminin tüm aşamalarını yönetmek ve projeye uyan kişilerin hepsini proje sahibinin görmesini sağlamak da cast ajansının görevleri arasındadır.

Deneme çekimine çağrıldığınızda, işi alıp almamak büyük ölçüde sizin performansınıza bağlıdır. Eğer bir video reklam için değil de, bir görsel reklam için başvurmuşsanız, çeşitli formatlarda fotoğraflarınızın çekilmesi ve bunlara vakit ayırabilmeniz gerekecektir.

Farklı cast ajanslarının farklı çalışma şartları olabilir ve bir cast ajansına kaydolmadan önce bu şartlar hakkında ne kadar çok bilgi edinirseniz, o kadar iyidir. Bazı ajanslar mutlaka yüz yüze görüştükten sonra kayıt alırken, bazıları da internet üzerinden kayıt kabul edebilir. Veya bir cast ajansı, fotoğraflarınızın belirli bir yerde, belirli bir kişi tarafından çekilmesini talep edebilir. Bazıları sözleşmeli, bazıları sözleşmesiz çalışabilir. Ciddi ajansların çoğu için, normal bir işe başvurur gibi ciddi bir CV hazırlamanız gerekir ve sadece yaş, adres gibi basit bilgileri belirtip bir fotoğraf eklemek, ajans tarafından onları ve işi fazla basite indirgediğiniz anlamına gelebilir.

Reklamlar için oyuncular neredeyse her zaman cast ajansları aracılığıyla bulunur. Burada, bir ekran veya oyunculuk deneyiminiz olması pek önemli değildir. Reklamlarda her tür rol ve oyuncuya ihtiyaç duyulabileceği için, "Bu boyla, saçla, tiple beni oynatmazlar" diye düşünmek çok doğru değildir. Çocuklarının reklamlarda oynamasını isteyen anne-babalar da bir cast ajansına başvurup çocuklarını kaydettirebilir.

Maalesef, cast ajansları bazı yasa dışı faaliyetler için paravan olarak da kullanılabiliyor veya insanları abartılı kayıt ücretleri alarak dolandırabiliyor. Bu yüzden, bir cast ajansıyla irtibata geçmeden önce, ne kadar güvenilir olup olmadığını ciddi biçimde araştırmanızda fayda vardır.  

Arşiv

Etiketler