Burger King'in televizyon reklamında gösterilen tavuk burgerleri gerçekte olduğundan çok daha büyük gösterilmiş, reklamı izleyip gerçekte tavuk burgerleri bilen izleyiciler, reklamı şikayet etti. Reklam Kurulu ASA, bu gerekçeyle reklamı yasakladı

Reklamı Crispin Porter & Bogusky tasarladı. Reklamda, kendini motelin odasına kilitleyen adam, büyük bir tavuk burger yemektedir, daha sonra gürültüyle açılan kapıdan bir ses “Yeni TendercrispTavuk. Sığır etine ihanet edecek kadar iyi. Sadece Burger King'de" demekte ve kapının eşiğinde sinirli bir inek görüntüsü bulunmakta.

ASA, gıda reklamlarının sunumlarında, her zaman ürünün gerçekte olduğu gibi gösterilmesi, abartılmaması gerektiğini söyleyerek, reklamda ürünün parmak uçları arasında gösterilen görüntülerinde, gerçekte olduğu boyutunda olduğunu belirtti. Fakat bu görüntülerin net olmadığını, tüketicilerin bunları fark edemeyebileceğini, tasarlanan reklamın yakın çekimlerinde, burgeri her iki eliyle taşıdığının gösterildiğini, bu durumun ise tüketicileri yanıltabileceğini ifade ederek, şikâyetleri doğru buldu.

Üç adet burger örneğini inceleyen ASA, ürünün kalınlığını, ek olarak kullanılan malzemelerin miktarını, ağırlığını ve yüksekliğini ölçerek, Burger King restoranlarında satışa sunulan burgerlerin reklamında gösterilenlerden küçük olduğunu belirtti. ASA izleyicilerin reklam tasarımından dolayı yanıltılabileceğine karar vererek, reklamı durdurmaya karar verdi.

Arşiv

Etiketler