Açık hava reklam araçlarından bir olarak kullanılan duvarlar, reklam sektörünün sık sık kullandığı mecralardan biridir. Bilindiği gibi, diğer açık hava mecraları: billboard, silindir kule, durak giydirmeleri, araç giydirmeleri, megalight, reklam aynaları, reklam dubaları, tabelalar, yönlendirme levhaları, fuar stantları v.s. olmaktadır. Reklam duvarları da, bina giydirmelerinde, uygun görülen binaların yan duvarları veya en fazla yoğunluğun olduğu, bina duvarlarının kiralanmasıyla reklam amaçlı olarak kullanılmaktadır. Burada kullanılan duvarlar illa ki firmanın içinde bulunduğu binalar olmamaktadır. Bazen aynı bölgede bulunan ve başkalarına ait olan duvarlar da kullanılabilmektedir. Reklam duvarları kimi zaman giydirme yöntemiyle, yani çeşitli tekniklerle duvara yansıtılan reklam tasarımları şeklinde kimi zamanda, billboardların bina duvarlarına monte edilmesiyle kullanılmaktadır. Reklam duvarlarına billboardların monte edilmesi işlemi, günümüzde giydirmeden daha fazla ilgi görmekte ve artık duvarlar bu şekilde kullanılmaktadır.

Billboardların bina duvarlarına monte edilmesi işlemi hem daha çarpıcı bir görüntü oluşturmakta hem de billboard araçlarının hareketi izlenebilmektedir. Bilindiği gibi billboardlar, son zamanlarda birden fazla tasarımı içine alabilmekte ve belirli zaman aralıklarında bunları arka arkaya çevirebilmektedir. Tasarım afişlerinin, billboard araçları içerisinde dönmesi yoldan geçenlerin ve araçların dikkatini çekmekte ve reklam izlenebilmektedir. Ayrıca, reklam duvarlarına monte edilen billboardların malzemesi, tasarım afişlerini dış koşullardan korumakta ve onların yırtılmasını, renklerinin solmasını engellemektedir. Reklam duvarlarına giydirme yöntemiyle tasarım uygulandığında, dış koşulların etkisiyle renkleri solmakta ve çirkin bir görüntü oluşturmaktadır. Bu yüzden açık hava reklam araçlarının en uygun olanları, duvarlara monte edilmektedir.

Şehir merkezinde bulunan ve yoğun trafiğin geçtiği veya insanların önünden geçtiği binaların hemen hemen hepsi, reklam veren firmalar veya reklam ajansları tarafından kiralanmakta ve kullanılmaktadır. Kimi reklam veren firma, bu tip duvarları tek bir reklam için kullanabilmektedir. Ama çoğunlukla reklam veren firmalar, reklam ajanslarıyla yaptıkları, reklam anlaşmaları çerçevesinde reklam tasarımlarını duvarlara monte etmektedir. Bazı firmaların çok yakınında bulunan duvarlara monte edilen reklam tasarımları ise, genellikle, mevsimlik veya aylık ürün ve hizmet değişimlerine hizmet edebilmektedir.

Reklam veren firmaların kullandıkları reklam duvarları, sadece binalara ait olmamaktadır. Aynı zamanda, fuarlarda oluşturulan duvarlar da aynı amaç için kullanılmaktadır. Fakat bu şekilde, geçici olarak yapılan duvarlara, diğer binaların üzerine uygulandığı gibi billboardlar monte edilememektedir. Bunlar daha çok giydirme veya üzerine baskı yapılmış branda, vinil v.s. malzemelerden oluşmuş duvarlar olmaktadırlar. Aynı şekilde, bazı organizasyonlarda oluşturulan duvarlar da kullanılmaktadır. Bazen durakların yan duvarları, AVM'lerin duvarları da aynı mantıkla kullanılmaktadır. Bunların hepsi reklam duvarları olarak geçmektedir.

Arşiv

Etiketler