Normalde, billboardların birbirinden farklı ebatları bulunmaktadır. Billboard ebatları, kullanıldığı alana, görüş mesafesine göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada belirlenmiş bir standart uygulanmamaktadır. Bu ölçüler, kullanıldıkları alanlar çerçevesinde standart yakalamışlardır. Örneğin; şehir merkezlerinde kullanılan ebatlar, standart ölçülere sahip olmuşlardır. Genellikle şehir içi billboard ölçüleri; 346 cm en, 196 cm boy olarak kullanılmaktadır. Bunlar şehir merkezlerinde kullanıldıkları için, yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu alanlara monte edilmekte ve görüş alanını engellemeyecekleri şekilde kullanılmışlardır. Şehir içi billboardları, en etkili tanıtım mecrası olarak değerlendirilmekte ve burada uygulanan reklamın hem tasarımına hem de billboard ebatlarına çok dikkat edilmektedir.

Ancak şehir merkezlerinin dışında uygulananların böyle bir standardı bulunmamaktadır. Onlar hem firmaların isteğine göre hem de okunabileceği, görülebileceği daha çok etki gücünü yansıtabileceği ebatlarda hazırlanıp monte edilmektedir. Bunların dışında bir de mini board çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar miniboard veya raket board, sokak board olarak tanınmaktadır. Bu billboard ebatları ise; 70x100 cm ve 90x130 cm olarak değişik ölçülerde kullanılmaktadır. Bunların her iki yüzüne de reklam uygulanmaktadır. Bunların bazıları kendi etrafında dönebilme özelliğine sahip olurken, aynı zamanda, birden fazla afiş tasarımını, belirlenmiş zamanlarda arka arkaya değiştirebilmektedir. Açık hava tanıtım araçlarının en çok rahatsız eden özelliği olan, araçların üzerindeki afişlerin yırtılması veya tasarımın kişiler tarafından tahrip edilmesidir. Mini boadlar bu anlamda çok daha sağlıklı ve güvenlidir. Çünkü onlar cam çerçeve içerisine yerleştirilmektedir. Bunlar genellikle kaldırım kenarlarında, refüjlerde, meydanlarda görülmektedir. Diğer tüm açık hava reklam araçları için, görüntü kirliliği söz konusu olabilirken, bunların böyle de bir problemi bulunmamaktadır. Zaten çevresi göz önüne alınarak tasarlanmakta ve ebatları da ona göre belirlenmektedir.

Alış veriş merkezlerinin önlerine, yanlarına veya o bölgenin yakın bir alanında kullanılan billboard ebatları için de aynı durum geçerlidir. Bunların uygulanması da bulundukları alana, araç ve yaya trafiğine, görüş alanlarına uygun olarak ayarlanmakta ve kullanılmaktadır. şehir merkezlerinin çok uzağında bulunan, şehir il sınırlarında, karayollarına veya karayollarının yanındaki tepelere, düzlüklere v.b. alanlara uygulanan billboard ebatları çok büyük ölçülere sahip olmaktadır. Hem reklam tasarımının görülebilmesi açısından, hem de reklamın etkili olabilmesi açısından buna dikkat edilmektedir. Billboard  ölçüleri görüldüğü gibi belirli bir standarda sahip değildir. Sadece şehir merkezlerinde belediyeler tarafından belirlenmiş standartlar kullanılmakta ve uygulanmaktadır. Şehir il sınırındakiler de kendi alanlarına uygun olarak çok büyük olma standardını taşımaktadır.  

Arşiv

Etiketler