Bir süre önce Türkiye pazarına giren H&M'in İstanbul'daki mayo ve bikini afişleri kaldırıldı. Wall Şehir Dizaynı ve Ticaret tarafından hazırlanan ve farklı semtlerde bulunan otobüs durak ve billboardlarına asılan afişler boya kullanılarak yapılan “vandalist” müdahaleye maruz kaldı.

H&M Türkiye İletişim Müdürü Pelin Atay Kuran, afişlerin gelen tepkiler nedeniyle kaldırıldığını, diğer ülkelerde olumlu karşılanan kampanyanın bu şekilde reaksiyon almasının üzücü olduğunu ifade etti. Dünya genelinde 40 ülkede faaliyet gösteren H&M'in reklam çalışmalarının mağazaların bulunduğu pazarlara yönelik global hazırlandığını belirten Kuran, afişlerin ilgili mecraların bilgisi dahilinde asıldığının altını çizdi. Kendilerine doğrudan eleştiri ya da tehdit ulaşmadığını belirten Kuran, afişlere yapılan boyalı müdahale ve reklam firmasının aldığı eleştiriler nedeniyle kiralama yapan firma ile ortak bir karar alarak, hem halkı hem de yetkili makamları kırmamak için reklam panolarını kaldırmaya karar verdiklerini söyledi.

16 yıldan bu yana sektörün içinde hizmet veren Wall Satış ve Pazarlama Koordinatörü Serap Yakın, konuyla ilgili olarak sektöre zarar verebileceği gerekçesiyle açıklama yapmadı.

2010 yılı Aralık ayında da Sivas'ta yaz sezonuna ait ürünlerin satmak için vitrindeki cansız mankenlerin pantolonlarını diz kapaklarına kadar indiren ve üst bölgeye de çeşitli indirim afişleri asan mağazanın bu uygulaması müstehcen bulunarak zabıta tarafından kaldırılması istenmişti. 2007 yılında da dünyaca ünlü mayo firmalarının İstanbul'daki reklam panolarına mayolu reklamlarını astırmak istemesi üzerine, kiralama yapan ajanslar belediyenin bu türde afişlerin asılmasını istemediği gerekçesiyle firmaları geri çevirmişti.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de de benzer bir olay gerçekleşti. Birmingham Bölgesi'nde bulunan ve deniz kıyafetleri reklamları asılmış olan panolar da sprey boya ile müdahaleye maruz kaldı. Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgede böyle bir olayın yaşanması tartışma yarattı. Bazı kent sakinleri olaya tepki göstererek bunun planlı gerçekleştirilmiş bir eylem olduğunu ve bölgede tesettürlü bayanlara sık sık rastlandığını ifade etti.

Olayı gerçekleştirenlerin ahlak polisi olup olmadığı şeklinde tepkilerin de gösterildiği bölgede yaşayan Müslüman nüfus ise, eğitim merkezleri ve mescitlerin karşısına yerleştirilen bu tarz panoların psikolojik baskı olduğu ve panonun karartılmasının da normal bir tepki olduğu yorumunu yapıyor.

Arşiv

Etiketler