Avustralya Obezite Politikası Koalisyonu hazırladığı bir raporla, hükümetten zararlı gıdaların reklamlarında daha ciddi önlemler alınmasını talep etti. Çocuklardaki obezite sorununun televizyonlarda yayınlanan çocuklara yönelik gıda reklamlarının yattığını belirten koalisyon, Mini Şef Aşçı adlı programda da abur cubur reklamlarının yasaklanmasını istedi. Koalisyon tarafından sunulan raporda, çocuklarda obeziteyle mücadele etmek için alınacak önlemler arasında yardım toplamak amacıyla okullarda çikolata satma uygulamasına son verilmesi de var.

Avustralya'daki sağlık grupları mevcut düzenlemelerin çocukları abur cuburdan uzaklaştırmadığını, federal hükümetin bu zararlı gıdaların reklamları konusunda daha sıkı önlemler alması gerektiğini savunuyorlar.

Obezite Politikası Koalisyonu tarafından hazırlanan rapor pek çok sağlık grubunun desteğiyle hazırlanmış ve bugüne kadar yapılan en detaylı çalışmalardan birisi. Raporun hazırlanmasında destek veren kuruluşlar içinde Avustralya Medikal Birliği, Avustralya Kanser Konseyi, Avustralya Dişçiler Birliği, Ulusal Kalp Federasyonu ve Şeker Hastalığı Avustralya gibi kuruluşlar yer alıyor.

Raporda çocuklara yönelik zararlı gıda reklamlarının ücretsiz yayın yapan televizyon kanallarında hafta içi akşam 6, sabah 9, haftasonu ise öğleden sonra 4, akşam 9 saatleri arasında yasaklanması önerisi yer alıyor. Çocuklara yönelik olarak yayın yapan kanallarda ise bu tarz gıda reklamlarının tamamen yasaklanması öngörülüyor. Raporda televizyonun yanı sıra internet siteleri, e-postalar, magazinler, telefon mesajları, çocuk ve aile filmleri, okul içi ve dışında yürütülen spor faaliyetleri sponsorluğu yoluyla da çocuklara yönelik zararlı gıda reklamlarının ya da tanıtımlarının yapılması yasaklanıyor. Bu ürünlerin satışında bedava oyuncak verilmesi veya yarışma düzenlenmesi gibi uygulamalar da yasak kapsamında.  

Arşiv

Etiketler