Koleksiyoner Süleyman Dilsiz tarafından 17 yıl boyunca toplanan otomobil afişleri Atatürk Havaalanı'nda gerçekleşen bir sergide meraklılarını bekliyor.

“1895'ten 1975'e Otomobilin İlkleri” adını taşıyan sergi 10 Haziran tarihine kadar dış hatlar terminalinde ziyarete açık olacak. Habertürk'te yer alan habere göre koleksiyoner Süleyman Dilsiz 17 yılda 900 tane otomobil reklam afişi topladı. Çocukluğundan bu yana otomobil tutkunu olduğunu ve halen de otomotiv sektöründe çalıştığını ifade eden Dilsiz'in sergisinde koleksiyonuna ait 139 afiş yer alıyor.

Dilsiz, afişler sırayla incelendiğinde bir film gibi kitlesel otomobil tüketiminin izlendiğini ve insanların otomobile alışma sürecini ortaya koyduğunu söylüyor. Önce pahalı bir nesne olarak sunulan otomobil, 1930'larla birlikte insan hayatının önemli bir parçası, gezilerin vazgeçilmezi olarak sunuluyor. 60'lı yıllarla birlikte sinemada da yerini alıyor.

Süleyman Dilsiz, müzayedelerden, İstanbul ve Anadolu'da bulunan sahaflardan, eski arşivlerden, dergi ve hatta okul yıllıklarından topladığı afiş koleksiyonu sadece yerli otomobilleri değil, dünya markalarını da kapsıyor. İngiltere'den gerçek bir Ford T getirmek için çalışan Dilsiz'in hedefi koleksiyonunu büyüttükten sonra bir de milli otomobil müzesi açmak.

Arşiv

Etiketler