Apple iAd Iphone'i tanıttı. Bir temmuzda mobil reklama başlayacak olan firma, reklam için 15 şirket ile anlaştı. Iphone uygulamalarını çalıştırırken tüketicinin karşısına reklam çıkacak. Gün geçtikçe telefonların işlevleri artıyor. İşlem yönünden bilgisayara, ekran yönünden ise televizyonlara benzemeye başladı. Telefonların bu özelliği keşfeden firmalar reklam yapmak için bunu kullanmayı amaçlıyor. Bunların başında da Apple firması geliyor.

Apple'ın CEO'su Steve Jobs, bir temmuz'da başlayacak olan iAd platformuyla reklama başlayacağını duyurmuş oldu. Jobs, birçok sektörlerden oluşan 15 firma ile reklama başlayacağını, Apple bundan 60 milyon dolar kazandı. Apple'ın tek sorunu şimdilik, rakiplerinin şikâyeti üzerine ABD'de başlatılan soruşturma oldu. Mobil reklamla ilgilenmek isteyen Apple'ın, dünya çapındaki rakibi Google ile birlikte yerel operatörlerin de rakibi konumunda bulunuyor. Önceki zamanlarda iPhone 4'ün tanıtımından önce, mobil reklam firmasını satın aldığında niyetini belli etmişti.

Apple bu anlamda, iAd platformunun uygulamalarını geliştirecek olan şirketlere reklam gelirlerinin %60'nı vereceklerini açıkladı. Cep telefonlarının kişisel olması, reklamların tam hedeflerine ulaşmasını sağlarken, tüketicinin ihtiyacı olması durumunda konum belirleyebilmektedir. yani kafe arayanlara, en yakın kafeyi arama şansı sunacak. Üstelik hareketli menü ve videolar, daha pek çok uygulama gibi reklamlarla gösterilecek.

iAd uygulamaları iPhone 4 kullanılacak olan iOs 4 işletim sistemi üzerinde yapılacak. Bu işletim sisteminin yalnız yeni tür olan iPhone, iPad ve iPod Touch gibi cihazlarda kullanıma sunulacak olması, diğer firmaların, tekelleşmesinden dolayı endişe duymalarına neden oldu.  

Arşiv

Etiketler