Sosyal ağların gücü yadsınamayacak noktaya geldi ve popülariteleriyle birlikte değerleri de artmaya devam ediyor. Wall Street Journal Gazetesi'nde yer alan habere göre, 8 – 10 milyar dolar civarında bir değer biçilen Twitter başta Facebook ve Google olmak üzere şirketlerin teklif aşamasına gelmiş durumda. Sitenin satışı ya da halka arzı konusundaki söylentiler de böylece doğrulanmış oldu.

Google ve Facebook'un Twitter alımı konusunda farlı avantajları var. Facebook Twiteer ile uyumlu olarak işleyen bir sisteme sahip, Google içinse 175 milyon kayıtlı Twitter kullanıcısı demek, “Gerçek Zamanlı Arama” kavramıyla, eş zamanlı verileri kullanıcılara sunabilmesi anlamına geliyor. Twitter'ı hangisi alırsa alsın, şu anda bir firma kazancını garantilemiş durumda. Groupon, Zynga, Facebook ve son olarak da 80 milyonluk Twitter yatırımıyla Andreessen Horowitz, sosyal medyanın dört büyüklerinde hissesi olan tek firma.

Sosyal Medyanın devleri olan bu firmalara biçilen değerler ise, başka yatırımcıların da ilgisini çekmeyi hak edecek kadar cazip:

* 600 milyonluk kullanıcısı ile Facebook dünyanın en kalabalık nüfuslu sanal ülkesi. Piyasa değeri 40 – 50 milyar dolar ve kullanıcı sayısı paralelinde de değeri artmaya devam ediyor.

* Chicago merkezli indirim sitesi Groupon'un yıllık cirosu 1 milyar dolar civarında. Daha önce Google'dan 6 milyar dolarlık bir teklif alan sosyal ağın şu anda değerinin 15 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. 50 milyon kullanıcıya her gün yenilerinin de eklendiğini de vurgulamak gerek.

* Zynga bir oyun şirketi ve yaklaşık 300 milyon kullanıcıya sahip. Her gün tarlasını ekip diken, hayvanlarını besleyen, hazine avına çıkan ve daha birçok işi olan bu milyonlarca kullanıcı Zynga'nın piyasa değerini neredeyse 6 milyar dolara çıkarmış durumda.  

Arşiv

Etiketler