Yandex Görsel Çeviri Faydalı mı?

Google'ın Translate uygulaması, 103 farklı dile çeviri yapmanın ötesinde yazılı metninizi anında çevirmek için akıllı telefonunuzun kamerasını ve artırılmış gerçeklik özelliğini kullanan Word Lens gibi özelliklerle piyasaya sürülmesinden bu yana neredeyse mükemmel seviyeye ulaşmıştı. Kısa bir süre sonra Yandex, Translate uygulamasına görsel çeviri özelliği eklemek de gecikmedi. Yandex Çeviri, Türkçe dâhil, 11 farklı dilde yazılan metinleri tanıyor. Bunları servisin desteklediği 46 dilden herhangi birine çevirebiliyor. Buna karşılık Yandex Görsel Çeviri performansı tartışmalı gibi görünüyor.

Yandex Görsel Çeviri Nasıl Kullanılır?

Yandex Çeviri'nin iOS ve Android uygulamalarında kullanılabilen bu özelliğini test etmek için herhangi bir yazılı metin içeren fotoğrafı, Yandex Çeviri uygulamasına yüklemeniz gerekiyor.  Bu, uygulama içindeki kamera ikonu aracılığıyla çektiğiniz veya fotoğraf galerinizde mevcut bir fotoğraf da olabilir. Optik sistem tanıma teknolojisi ile çalışan sistem, fotoğrafı tarıyor ve içeriğindeki sözcükleri açık renkte ön plana çıkarıyor ve yazıları istediğiniz dilde tercüme ediyor. Ayrıca sözcülerden birine dokunduğunuzda seçtiğiniz dilde çevirisini de görebiliyorsunuz. 

Google Çeviri mi Yandex Çeviri mi Daha İyi?

Yandex'i çeşitli diller ve farklı metin uzunluklarında denedik ve iyi performans gösterdiklerini söylemeliyiz. Daha az popüler olan diller bile doğru çevrildi. Google'a kıyasla, metin çevirileri ve ses çevirileri benzer şekilde performans gösterdiler ve konuşma doğru bir şekilde algılandı. Bununla birlikte Yandex Görsel Çeviri özelliğinin ana rakibi Google Translate kadar çok işlevi olmadığını, biraz daha yavaş ve daha az pratik olduğunu da belirtmeliyiz. Yandex görsel çeviri özelliğinin Türk kullanıcılar için önemli bir avantajı ise Google görsel çeviri fonksiyonunda bulunmayan Türkçe dilinde tercüme de yapabiliyor olması. 

Google veya Yandex Görsel Çeviri size, milyonlarca insan dilinin algoritmik analizinin yapılabileceği kadarıyla, herhangi bir dilde gördüğü kelimelerin belirli bir dizilimine karşılık geleni aktarır. Bazı dillerde iyi, bazılarında kötü olabilir. Önemli olan, Google Translate ve Yandex Görsel Çeviri'nin sunduğu şeylerin bir görsel metnini anlamaktan ziyade bir olasılık işlevi olduğunu dikkate almaktır. Uygulama hala şaşırtıcı, hala ücretsiz ve hala çok kullanışlı, fakat insan tercümesi için neredeyse hiçbir zaman yeterli bir ikame değildir!

Arşiv