2010/08 Blog Arşivi

Radikal gazetesi ile Referans gazetelerinin birleştirilme kararından sonra, Radikal'de çalışan 23 kişi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan çalışanlara, iki gazetenin birleşmesinden kaynaklı, maliyetlerin azaltılması gerekçe gösterildi. İşten çıkarılan isimler Bianetin verilerine göre; Ekonomi Müdürü Ruhi Sanyer ile servis muhabirleri Esin Çetinel, Çağrı Bilgin, Satfiye Yuva Kireççi düzeltmenler; Devrim Çakır, Cengiz Alkan.


Devamı için tıklayınız ...

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na Hürriyet Gazeteciliğin yaptığı açıklamaya göre, gazetenin reklam gelirleri geçen senenin ilk yarısına göre, bu sene %1 7 artış sağlanarak 449 milyona ulaşıldı. Hürriyet grubu, bu senenin ilk yarısının reklam gelir toplamında ise 2009'un aynı dönemine göre 151,1 milyondan %18.2 artış sağlanarak %178.6 milyona ulaşıldığı belirtildi. Basın İlan Kurumunun verileri, Türkiye genelinde gazetenin satış ortalamasının, geçtiğimiz sene 4.89 milyon adet, bu senenin aynı döneminde ise %3.8 gerileme yaşandığını göstermektedir. Aynı açıklamada, gazeteye ait Pazar payının geçen sene % 9,9'dan %9.8'e indiği belirtilmektedir. Bu sene gazetenin ilk yarısında satış fiyatının değişmediği buna rağmen tiraj gelirinin %7.9 artışla 46,3 e ulaşıldığı yer almaktadır.


Devamı için tıklayınız ...

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, bu akşam 100 civarında gazetecinin karşısında sosyal paylaşım ağının uzun süredir beklenen "Places" (yerler) isimli yeni coğrafi konumlama ürününü duyurdu.

Bu mobil ürün üç ana özelliğe odaklanacak:Kullanıcıların bulundukları yeri arkadaşları ile paylaşmasına , kimlerin onlara yakın bulunduklarını görmelerine ve çevrelerindeki yeni yerleri keşfetmelerine olanak tanıyacak. Geçen yıl Facebook'un almış olduğu eleştirilerin benzerlerinden kurtulmak için Şirket yöneticileri Places'ın gizlilik kontrollerini devreye sokmakta acele davrandılar.


Devamı için tıklayınız ...

Çağdaş Gazeteciler Derneğinin Ankara Şubesi, tam beş aydır çalışanlarına maaşlarını ödemeyen Çukurova Medya Grubunu uyardı.

Uyarısını sert sözlerle yapan ÇGD, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı M.Emin:Karamehmet'in mal varlığı açısından zengin olduğunu, zengin listelerinde yer aldığını belirterek, firmalarının her sene çok iyi karlar ile iyi durumda olduklarını ama buna rağmen çalışanlarının maaşlarını beş aydır ödemekte cimri davrandığını ifade etti. Türkiye'de pek çok insanın, Karamehmet'in firmalarına, çeşitli hizmetleri karşılığında ödeme yaptığını, bunun yıllardır böyle olduğunu, oluşan onca birikime rağmen, çalışanların ramazan ayında bile, maaşlarından yoksun bırakılarak, sömürüldüğünü açıklayarak, tüm çalışanları dernek çatısı altında mücadeleye çağırdı. ÇGD aynı zamanda, maaş ödemelerinin takipçisi olacağını ifade ederek, mücadeleye devam edeceğini de belirtti.


Devamı için tıklayınız ...

Dünya pazarları sürekli büyüme gösterirken, Türk reklamcılığı da büyümeye eşlik ederek, daha geniş reklamcı kadrolarıyla, daha profesyonel, görselliği çok daha iyi reklam kampanyaları düzenlemeye başlamıştır. Geçmişten bugüne Türk reklamcılığı, birbirinden farklı başarılı reklam kampanyasına imza atarken gene de, bildik reklam tasarımları sayıca daha fazlaydı. Fakat gün geçtikçe, reklam tasarımlarında, kullanılan oyuncularda, kurulan cümlelerde, firmalara ait sloganlarda iyiye doğru farklılık görülmeye başlandı. Dört reklamdan biri oldukça başarılı bir yapım olarak karşımıza çıkabiliyor. Son zamanlarda, tüm dünyada olduğu gibi, reklam sektörü, yaratıcılık alanını geliştirmeye yönelik çalışmalara hız vermeye başlamıştır. Yaratıcılık yeteneklerinin kazanılmasına duyulan ihtiyacın nedeni, ekonomik pazarın büyümesiyle orantılı olarak, firmaların çoğalması, dolayısıyla ürün ve hizmet reklamlarının da bu oranda yapılmasıyla, tasarımlarda kullanılacak özgün unsurlarının bulunamayışıdır. Reklamlar gününüzde bütün dünyada, birbirine benzerdir. Bu durum tüketicilerin reklamlara alışmasına dolayısıyla reklam mesajlarının tüketicilerin dikkatinden kaçmasına neden olmaktadır. Ekonomik pazarın geldiği nokta, reklamlarda kullanılabilecek özgün, insanların dikkatini çekebilecek fikirlerin bulunmasını da zorlaştırmıştır. Böyle bir ortamda yaratıcılık alanının geliştirilerek, var olan koşullar içerisinde, bütün kullanımlardan farklı unsurları üreterek tüketicilerin dikkatini çekmek gerekmektedir. Türk reklamcılığı son zamanlarda, böyle bir ortamda, tüketicilerin dikkatini çekebilecek, yaratıcı çalışmaları ortaya çıkarmaya başlamıştır. Tüketicilerin zihinlerini yormadan, karmaşık reklam mesajları oluşturmadan tasarlanan reklam kampanyaları, yurtdışındaki markaların ve reklam ajanslarının da dikkatini çekmektedir. Türkiye’deki bazı reklam ajansları, global firmaların, dünya çapında ki reklam kampanyalarını düzenleyen reklam ajanslarıyla yarışabilecek kadar uzmanlaşmış olduklarını yaptıkları reklam filmleriyle göstermektedir. Ürün ve hizmetle ilgili görseller, görüntüler, çekim kalitesi, temaların uygunluğu, reklam mesajlarının anlaşılabilirliği çok iyi seçilmiş ve yansıtılmıştır. Üstelik bunlardan bazı reklam filmleri, güçlendirici unsurlara da çok fazla yer vermemiştir. Yani çok ünlü bir oyuncu kullanmadan veya insanların çok fazla dikkatini çekecek başka bir güçlü unsur olmadan, ana tema ve senaryo ve çekim kaliteleriyle bunları başarabilmektedirler. Türk reklamcılığı, gittikçe dünya çapında büyük kadrolara sahip reklam ajanslarının, yapılanma biçimine de ulaşmıştır. Bir firmayı, pazara girişinden itibaren ele alıp, pazardaki bütün ilerleyişini planlayabilmekte ve ona göre ürün ve hizmet, markalarının reklamlarını yapmaktadır. bu ilerleyişinde, firmanın ihtiyaç duyacağı bütün reklam, araştırma hizmetlerini karşılayabilecek uzmanlığa sahip ayrıca, bu işleri yapabilecek birimlere de sahiptir.


Devamı için tıklayınız ...

Yahoo ve Microsoft arasında gelişen beraberliğin temelleri geçen sene atılmıştı, şimdi Yahoo yaptığı resmi açıklamada Amerika ve Kanada içinde gerçekleşecek arama motoru hizmetlerinde organik sonuçlar için Bing altyapısını kullanacağını açıkladı. ComScore'dan yapılan açıklamaya göre Yahoo'nun yapacağı geçiş ile Microsoft Bing arama motoru ile Amerika Birleşik Devletlerinde gerçekleşen web aramlarının %28'sine hizmet etmiş olacak, bunun yanında Google aramaların toplamının %62'sine hizmet vermeye devam ediyor.


Devamı için tıklayınız ...

Esinlenme konusu önemlidir. Yetenek, esinlenilen unsuru, ürün veya hizmetle ilişkilendirmektir. İşin nasıl yapılacağını, iş dünyasının inceliklerini bilerek, gereken çalışmaların hepsine zaman ayırıp, çok çalışarak, doğru ilişkilendirme yapabilir. Zaten bunu yapabiliyorsanız, yeteneğiniz var demektir. Ürünün sattırılması gerekmektedir. Bunu eğlendirerek yapmak risk içermektedir. Çünkü tüketicilere eğlenceli bir tanıtım yapmak, tüketicinin sırf eğlenceye yoğunlaşmasını sağlayabilir, tüketici ürün veya hizmeti unutabilir. Bunun ayırımını yaptırabilmek, tasarımcının yetenekli olmasının yanı sıra, satıcı olmasını gerektirmektedir. Eğlence ile satışı yaptırabilmek zor bir iştir çünkü. Tasarımcıların firmalardan aldıkları Brief'ten sonra, ürün veya hizmeti dikkatle incelemeleri, kullanabilecekleri başka unsurları da görebilmelerini sağlar. Belki de üretici firmanın farkında olmadığı, yetenekli bir tasarımcının fark edebileceği bir özellik bulunabilir. Başarılı reklamın anahtarlarından biri, ürün veya hizmetle ilişkili bir yarar vaat etmektir. Bu yarar yeni veya piyasadaki diğer ürünlere göre üstünlük sağlayan bir özellikte kullanılabilir.


Devamı için tıklayınız ...

Günümüzde avangart reklamcı, firmaların işine yaramamaktadır. Onlar satışlarının artması, Pazar paylarının büyümesini istemektedirler. Marka olmak istemektedirler. Çok iyi görsellerle bezenmiş, algılanması zor cümlelerin, mesajların karşılıklı diyalogların işlendiği televizyon reklam özellikleri, tüketicileri pek te ilgilendirmemektedir. Aslına bakılırsa, bu tür tanıtım, firmaları da çok ilgilendirmemektedir. Fakat televizyon reklamını bu tip hesaplarla yapan, o kadar çok tanıtım ajansı bulunmaktadır ki, firmaları, aldıkları ödüllerle kandırmakta, onların gözünü boyayıp milyonlarca liranın harcanmasını sağlayıp, satışlara etkisi olmayacak tanıtım üretmektedirler. Reklamcının asıl özelliklerinden biri, satışların nasıl yapılabileceğinin ayrıntılarına haiz olmasıdır. Eğer bir reklamcı, satış yapamıyorsa zaten reklamcı değildir. Bir reklamcı satış yapamıyor ama ödül alacak özelliklere sahip olarak tasarlayabiliyorsa o başka bir şeydir. Bir sanatçı olabilir mesela !? Televizyon reklamları, ürünü anlatmalıdır. Tüketicilere ürünün özelliklerini kabul ettirmeli, onu istemelerini sağlamalıdır. Onların satın alma davranışını göstermeleri için, mesajlar üretmeli ve tüketicileri etkilemeyi başarmalıdır.


Devamı için tıklayınız ...

Stokları artan, ürünleri beklemede olan, satışları azalan firmaların çoğunun ilk düşündüğü şey, satışları arttırmak için fiyat kırmaktır. Aslında bu tip kararların çıktığı üreticilerin, kararlarını etkileyen yönetici kadrolarının da çalışma mantığını ve koşullarını sorgulamakta yarar bulunmaktadır. Çünkü pazarlamacıların çoğu, satışları arttırsa da fiyat kırmanın doğru bir yöntem olmadığını bilmektedirler. Bu tip kararları veren yönetici veya pazarlamacıların çoğu, genellikle, üst yönetimlerinin kendilerinden, kısa dönemde satış arttırma çözümlerini bulmalarını istemelerinden veya beklemelerinden kaynaklanmaktadır. Hâlbuki bu yöntem, firmanın Pazar payını arttırmaz. Üretici firmanın, kar elde etmesini de sağlamaz. Sadece kısa süreli satış miktarını arttırır. Bunun üzerine fiyat kırmak için ayrılan bütçe de cabası. Hâlbuki fiyat kırmak için ayrılan bütçe, reklam yatırımları olarak kullanılsa çok daha iyi sonuçlar elde edilebilecektir. Çünkü reklam yatırımı olarak kullanılması halinde, ürüne veya hizmete dair bir imaj yaratılacaktır. Günümüzde imaj pek çok yöntemden çok daha etkilidir. İşletmelerin, ürün satışlarının artması için, fiyat kırmaları çok kısa bir süreliğine başarılı olmaktadır. Yani fiyatının uygun olmasından kaynaklı olarak, tüketici, alıştığı veya satın almayı tercih ettiği ürünlerden vazgeçip, bu tip bir ürünü denemektedir. Fakat denedikten sonra, eski alışkanlıklarına devam etmekte ve denediği ürüne, bir daha dönmemektedir. Firma, kısa süreli olarak, ürünlerini satmayı başarmaktadır. Ama kar elde etmeden, ayrıca bu satışlar, firmanın Pazar payını da etkilememektedir. Ama reklam yapsalar, hem tüketicinin tercihlerini değiştirebilmeyi başarabilmekte hem de kurumsal itibarını güçlendirmektedir. Ürüne yönelik oluşturulan imajı, reklam yaparak, tüketicilerin zihinlerine işleyebilir. Belki satışlar daha uzun vadede olacaktır ama sadık bir tüketici kitlesine sahip olarak, bunların gittikçe artmasını sağlayarak hem satış miktarını hem Pazar payını arttırabilir hem de kar elde edebilir. Reklam yoluyla, ürüne yönelik oluşturulan imaj, kalıcı olacaktır. Tüketicileri ortak paydalar da tutacak ve onların yaşamlarının bir parçası haline gelecektir. Reklam yoluyla marka oluşturulacak ve bu marka gene reklamla sağlamlaştırılacaktır. Firmalar, ürünlerinin satış miktarının artması için, fiyat kırmakla birlikte, bağlı oldukları reklam ajansının ücretini de düşürme yoluna gitmektedir. Fakat bu, firmalar için olumlu bir gidişat olmamaktadır. Reklam ajansına ödenen paranın azalması, reklamcıların motivasyonunu arttırmayacak azaltacaktır. Bu durum daha az yaratıcılık, daha az özgün fikir, daha az başarılı reklamlar demektir. Kimsenin bilmediği, duymadığı bir markanın satışları artmayacaktır. Bir markanın, reklamsız satış yapabilmesi için, ürünlerinin günümüzde bulunmayan ve kesinlikle tüketicilerin aradıkları özelliğe sahip olması gerekmektedir. Ancak böyle bir marka, tüketiciden tüketiciye yayılarak satış yapabilir ki bu da uzun vade demektir. Günümüzde böyle bir ürün artık yoktur, firmalar reklam yaparak satışları arttırmak ve rakipleriyle mücadele etmek zorundadır. Bunlar ise sadece reklamla yapılabilmektedir.


Devamı için tıklayınız ...

Günümüzde sinema filmleri, üç boyutlu izlenebilecek şekilde çekilmektedir. Sinema filmleri başlamadan dağıtılan gözlüklerle, üç boyutlu izleme olanağı seyirciye verilmektedir. Özellikle son zamanlarda vizyona giren ve en fazla izlenen sinema filmleri arasında, Avatar üç boyutlu olmasıyla dikkatleri çekmektedir. Bilindiği gibi günümüzde, sinema filmlerine gelen yeni bir özellik, reklam sektörü tarafından kullanılabilirken, sinema sektörü de aynı şeyi yapabilmektedir. Yani tasarım anlamında, her iki sektör birbirinden faydalanabilmektedir. Reklam filmlerinin türleri, birbirinden farklı özelliklerde, pek çok çeşitte tasarlanmaktadır. Gerçek insanların oynadığı, animasyon filmleri, çizgi karakterlerin insanlarla birlikte oynadığı pek çok reklam filmi hazırlanmaktadır. Sinema sektöründeki üç boyut, yüksek maliyetini hesaba katmazsak, rahatlıkla geliştirilip çekimler, bu özellikte olurken, teknoloji, üç boyut olayını, televizyonlara taşımaya başlamıştır. Özellikle, son teknolojik ürün olan LCD televizyonların bazıları, üç boyutlu filmlerin gösterilebilmesini sağlayacak teknolojiye sahip olmaktadır. Bu demektir ki zamanla üç boyutlu reklam filmleri çoğalmaya başlayacak, belki de bir süre sonra, üç boyutlu reklam, normal hale gelecektir.


Devamı için tıklayınız ...